ACTUEEL

Huisarts wil meer geld voor geestelijke zorg

Huisartsen verwachten meer mensen met geestelijke problemen in de praktijk als gevolg van de afspraken die het ministerie van VWS met de ggz-sector heeft gemaakt. Hiervoor zou de huisartsenzorg meer geld moeten krijgen, aldus het Nederlands Huisartsen Genootschap in reactie op de afspraken.

Praktijkondersteuners

Volgens Arno Timmermans, huisarts en bestuursvoorzitter van het NHG, moet er serieus werk worden gemaakt van praktijkondersteuners die huisartsen helpen. “We moeten goed definiëren wat voor profiel die praktijkondersteuners moeten hebben. Wat wordt precies het takenpakket? Belangrijk is dat de juiste zorg op de juiste plek geboden wordt. Dus dat mensen wel door een specialist behandeld worden als dat nodig is”, aldus Timmermans.

Geen psycholoog

Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) liet in een reactie weten dat het belangrijk is bij de uitvoering van dit convenant om meer praktijkondersteuners in te zetten. Een huisarts is geen psycholoog is en gaat ook niet op die stoel zitten, benadrukt de LHV. “Huisartsen zijn niet geschoold als psycholoog en benaderen de problematiek van hun patiënten dus ook op een andere manier, namelijk vanuit een medische invalshoek.”

Minder bedden

De twee partijen reageerden hiermee op het convenant dat maandag werd gesloten over de nieuwe aanpak van de geestelijke gezondheidszorg. Daarin staat dat het aantal bedden in instellingen fors wordt teruggebracht en dat de huisarts een belangrijkere rol zal krijgen in de behandeling van mensen met geestelijke problemen. De huisartsen gaan nog praten met het ministerie over de invulling van dit convenant. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

van Haarlem

19 juni 2012

Hier in Apeldoorn zijn er al psyhologen die gedetacheerd worden door GGNet bij huisartsen. Als zijnde praktijkondersteuner GGZ en dit dan als 1e lijns hulverleners. Dus als ze dat ook zo landelijk regelen dan is dat probleem meteen opgelost.

Top