ACTUEEL

‘Overheid schond vertrouwen burger bij Q-koorts’

De relatie tussen de overheid en de burger is door de Q-koortsaffaire ernstig geschaad. Om het geschonden vertrouwen te herstellen zijn excuses op hun plaats. Dat stelt Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in het dinsdag verschenen rapport 'Het spijt mij; over Q-koorts en de menselijke maat'.

Volgens Brenninkmeijer had de overheid de burger gedurende de Q-koortsepidemie onvoldoende op het netvlies staan.  De overheid heeft ondermeer burgers onvoldoende en niet tijdig voorgelicht over de risico's en oorzaken van Q-koorts. Bovendien heeft het ministerie van VWS getreuzeld met een voortvarende aanpak van de epidemie. Ook in de nasleep kijken de overheid en de betrokken oud bewindslieden volgens de ombudsman onvoldoende naar wat betrokkenen nodig hebben om weer verder te gaan. Brenninkmeijer kwalificeert deze opstelling als “onbehoorlijk”.

Tegemoetkoming

Naast excuses pleit Brenninkmeijer voor een financiële tegemoetkoming voor de schrijnende gevallen. Ook beveelt de ombudsman doet een bevolkingsonderzoek aan, alsmede het opzetten van een steunpunt voor Q-koortspatiënten.

Kritiek

Door de uitbraak van Q-koorts zijn tenminste 24 mensen overleden en tienduizenden besmet. Nog steeds ondervinden veel patiënten dagelijks de gevolgen van de Q-koorts. De commissie-Van Dijk die de aanpak van de Q-koortscrisis heeft onderzocht, uitte eerder al kritiek op de overheid, die geen informatie zou hebben gegeven en de epidemie te traag hebben bestreden.

Parlementair onderzoek

Het kabinet wil het rapport eerst bestuderen alvorens een reactie te geven. Wel sprak staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw van een : indringend rapport''.  De Tweede Kamer gaf afgelopen week al aan snel een debat over de Q-koorts te willen. Als het aan de Partij voor de Dieren (PvdD) ligty komt er een parlementaire enquête komt naar de manier waarop de Q-koortsuitbraak is aangepakt. Lijstaanvoerder Marianne Thieme vindt dat nodig om de onderste steen boven te krijgen. (Skipr/ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top