ACTUEEL

'Eigen bijdrage voor bezoek huisartsenpost'

Driekwart van de huisartsen wil dat mensen een eigen bijdrage betalen als mensen langskomen bij een huisartsenpost. Dat blijkt uit een online enquête van de website HuisartsVandaag en de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen, waarover het vakblad Medisch Contact bericht.

Van de 1022 huisartsen die de enquête invulden, is 77 procent voor een eigen bijdrage. Vier op de vijf bezoeken aan huisartsenposten, in de avond, nacht en het weekend, blijken niet spoedeisend. Door de eigen bijdrage verwachten veel huisartsen dat dat soort bezoeken afneemt.

Financiële drempel

Patiëntenkoepel NPCF erkent het probleem, maar ziet in een eigen bijdrage geen passende oplossing. "Blijkbaar is het voor veel mensen niet duidelijk wanneer ze naar de huisartsenpost kunnen met hun hulpvraag en wanneer ze naar hun eigen huisarts moeten. Die voorlichting daarover moet veel beter", concludeert NPCF-directeur Wilna Wind. De koepel vreest dat een financiële drempel ervoor zorgt dat mensen niet naar de huisarts gaan, ook wanneer dat wel nodig is. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

wansink

20 juni 2012

Eigen bijdrage voor aanzienlijk duurdere Spoedeisende Hulp (SEH) van het ziekenhuis is te prefereren. Patienten zijn daar te vaak zelfverwijzers die huisarts en huisartsenpost mijden. Plan eeigen bijdrage SEH is in 2010 afgeschoten. Hoe staat het er mee? http://gezondheid.blog.nl/actualiteiten/2010/01/22/geen-eigen-bijdrage-spoedeisende-hulp

Hans ter Brake

20 juni 2012

Aanvullend idee kan zijn: maak gebruik van de 'Apeldoornse HAP APP'. Dan ondersteun je mensen in hun besluitvorming.

http://www.moetiknaardedokter.nl/

wansink

20 juni 2012

@Ter Brake: Dank voor de tip. Prima APP. Volg jullie nu via twitter.

Van der Lichte

3 juli 2012

Is er onderzoek gedaan waarom mensen buiten de reguliere tijden de huisarts bezoeken? Mogelijk dat meer avond openingstijden de druk van de posten doet afnemen. Veel mensen krijgen niet zomaar vrij om even langs de huisarts te gaan.

Top