ACTUEEL

Orde wil geen ‘minimum-specialisten’

De Orde van Medisch Specialisten keert zich tegen de voorstellen van een interdepartementale werkgroep om 425 miljoen euro op de UMC’s te bezuinigen. Volgens de orde hebben deze plannen “grote, slecht doordachte, gevolgen voor alle medische vervolgopleidingen”.

Volgens de komt de kwaliteit van de medisch-specialistische zorg onder druk te staan als de opleidingsduur verkort wordt, zoals de werkgroep voorstelt. “De ambtelijke werkgroep stelt voor om  de opleiding van medisch specialisten in Nederland te verkorten tot  de minimumopleidingsduur van de EU”, aldus de orde. “Bij het voorstel lijkt niet te zijn gekeken naar de kwaliteitsaspecten van de opleiding  en de mogelijke gevolgen voor de Nederlandse gezondheidszorg. Daarbij is er geen enkel ander land in de EU waar alle opleidingen de minimumduur kennen.”

Gevarieerde opleiding

De orde waarschuwt ook voor de concentratie van opleidingen in de UMC’s. De voorstellen kunnen de algemene opleidingsziekenhuizen tot 2,5 miljoen euro per jaar kosten. De orde pleit voor een brede en gevarieerde opleiding  waarin ook algemene ziekenhuizen thuishoren, omdat hier veel reguliere zorg plaatsvindt. Dit is essentieel voor de opleiding, aldus de orde.

Drempel

Ook verweert de orde zich, net als eerder De Jonge Orde en de LVAG, tegen een eigen bijdrage van jonge specialisten in opleiding. Door een financiële drempel op te werpen zal de opleiding niet meer voor iedereen toegankelijk zijn, vindt de orde.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

22 juni 2012

De overheid en zorgverzekeraars hebben 1 doel waar het de medisch specialistische zorg betreft. kostenverlaging.
Hiervoor hebben ze een aantal strategieen:
1 hou de patient zoveelmogelijk in de eerste lijn
2 beperk de inzet van dure geneesmiddelen
3 beperk de salarispost "medisch specialist" door het creeeren van een overschot
4 haal taken weg bij de medisch specialist dmv functiedifferentiatie
Alle bruikbare argumenten halen ze hiervoor uit de kast. Ook die welke niet wetenschappelijk bewezen zijn.

Top