ACTUEEL

Ombouw meerpersoonskamers valt stil

Het ombouwen van meerpersoonskamers in de verzorging en verpleging tot kleinere eenheden is tot stilstand gekomen. Dat constateert bestuursvoorzitter Ton van Overbeek van Careyn in een blog op Skipr. Van Overbeek wijst de nieuwe spelregels rond de financiering van huisvesting in combinatie met de met bezuinigingen uit het Lente-akkoord als oorzaak aan.

Sinds begin dit jaar moeten alle bouwplannen van aanbieders van langdurige zorg passen binnen de regionale contracteerruimte. Dit geldt ook voor de ombouw van meerpersoonskamers. Hoewel er over deze ombouw jaren geleden harde afspraken zijn gemaakt tussen de sector en VWS, is er nu onder aanbieders grote onzekerheid ontstaan over de feitelijke financiering.

Risico

Daarbij komt dat de financiële risico’s rond huisvesting sinds begin dit jaar volledig bij de aanbieders zijn komen te liggen. De onzekerheid wordt verder gevoed door de bezuinigingsmaatregelen zoals overeengekomen in het Lente-akkoord. Hierdoor zijn er minder financiële middelen voor de sector beschikbaar, waarmee de kans toeneemt dat ombouwplannen niet binnen de regionale contracteerruimte passen.    

Aanslag

Van Overbeek zegt in zijn blog “onaangenaam verrast” te zijn door de gang van zaken rond de ombouw van meerpersoonskamers. Volgens Van Overbeek vormt het gedwongen stilzetten van de ombouwplannen een aanslag op de kwaliteit van zorg voor langdurige zorgafhankelijke cliënten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top