ACTUEEL

Innovatiefonds geeft één miljoen euro aan ggz

Het  Innovatiefonds Zorgverzekeraars stelt één miljoen euro beschikbaar voor verbeteringen van de  zorg aan chronische psychiatrische patiënten Instellingen kunnen tot 1 november projectvoorstellen  indienen. Dat meldt ggz-tijdschrift Psy.

Belonen van innovatiedrang

Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars stelt jaarlijks ongeveer vijf miljoen beschikbaar voor innovatieve projecten in de gezondheidszorg. De hoofdthema’s in 2009 zijn onder meer depressie en de zorg voor mensen die langdurig zijn opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Voor deze laatste groep heeft het fonds nog relatief weinig aanvragen binnen. Ine van Hest, directeur van het Innovatiefonds: “Wellicht zijn mensen er nog mee bezig, maar het kan ook zijn dat dit thema niet scoort”, zegt directeur Ine van Hest van het Innovatiefonds in Psy. “Blijkbaar is het thema minder sexy dan de jeugdpsychiatrie waar nu zoveel aandacht voor is.”

Volgens Ellen de Haan, beleidsmedewerker langdurige zorg bij GGZ Nederland, zitten instellingen te springen om financiële steun. “Door de stelselwijzigingen in de zorg is steeds minder geld beschikbaar gekomen voor innovaties. Maar de kwaliteit van zorg wordt steeds belangrijker en daarbij spelen innovaties juist een grote rol.”

Einde fonds in zicht

Vorig jaar heeft het fonds bijgedragen aan projecten over herstel en empowerment. De nadruk ligt op praktische projecten. Volgens Psy kan het fonds de komende tien jaar nog steun verlenen aan dergelijke vernieuwingsprojecten. De reserves van de vroegere vrijwillige ziekenfondsen hebben daarna de bodem bereikt.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Joke Zwanikken Leenders

22 mei 2009

Vergeten groep in de zorg

Voor ,langdurige zorg, longstay,zorg en rec,allerlei nieuwe soort namen worden er aan gegeven.

HET GAAT OVER

Dinie die 48 jaar in de ggz is opgenomen,zelf niet kan organiseren, dat ze de beste verpleegkundige en psychiater krijgt . en een riante huisvesting met eerste klas zorg op alle gebieden

Top