ACTUEEL

‘Zorgverzekeraar moet een uitvoerende taak krijgen’

De regionale benadering moet het uitgangspunt zijn voor het toekomstige zorgstelsel, waarbij de overheid de beleidsmaker is en de zorgverzekeraar de uitvoerder. Dat zegt PvdA Tweede Kamerlid Eeke van der Veen in een interview met Skipr.

Van der Veen: “Wat je op het ogenbik ziet is dat de zorgverzekeraars zich steeds meer op de regio gaan richten. Dat is ook wel logisch, alleen zie je dat waar ze dat doen, ze heel erg dominant zijn en bijna geen tegenkracht ondervinden.” Daardoor verworden zorgverzekeraars tot monopolisten die zijn eigen wil kan opleggen aan zorgaanbieders en kan bepalen welke zorg mensen in een regio wel en niet dicht bij huis kunnen krijgen.

Programma van eisen

De PvdA wil de regionale benadering als uitgangspunt voor de zorg. “Dan kijk je op basis van alle mogelijke gegevens welke zorg je nodig hebt, hoe je het zo slim mogelijk zou kunnen organiseren en dat als het ware een programma van eisen gepresenteerd wordt waarop zorgaanbieders in kunnen tekenen. En dan zou een regionale zorgverzekeraar prima die zaken uit kunnen voeren, maar dan heb je toch de overheid nodig die dat plan vaststelt.”

Bekijk het hele interview met Eeke van der Veen op Skipr webtv.

Dit artikel is onderdeel van  een serie over de functie van de zorgverzekeraar in het nieuwe zorgveld. In Skipr magazine nr.7/8 staat een verslag van de Round Table over dit onderwerp die Skipr onlangs in samenwerking met De Friesland Zorgverzekeraar heeft georganiseerd.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

22 juni 2012

Laat overheid het dan ook zelf regelen met zorgaanbieders. De overbodige laag van verzekeraars kan gewoon verdrwijnen, want die voegen niets toe, kosten erg veel, en gaan zelfs op de stoel van de docter zitten.

van Empelen

22 juni 2012

Helaas zal bij een toekomstige ziekenhuisopname blijken dat het regiobudget op is.....of het wachtgeldpotje heeft geen bodem. Wat beoogt dit idee nu mbt de betaalbaarheid van de zorg? Daarentegen heeft concurrentie in iedere markt nog het meeste effect gehad op prijs en kwaliteit. Zorgverzekeraars moeten gewoon meer op prijs inkopen.

Wim van der meeren

22 juni 2012

De kosten van zorgverzekeraars vallen reuze mee: ongeveer 4% van het totaal. NB: Dat is dus minder dan de kostenstijging in één jaar.
Zorg is geen echte markt, althans moet het niet zijn. Echte markten streven naar groei, en dat is nu juist het probleem. We staan voor lastige keuzes, waarvoor de politiek doorgaans wegloopt: zie Dokkum en de verloskunde in Meppel. Te beweren dat de zorgverzekeraar daar als monopolist geen tegenmacht heeft is onzin: zie het tumult.
Wees blij dat er private partijen zijn (zorgverzekeraars) met publieke doelen (kwaliteit, toegankelijkheid en kostenbeheersing), die wel de guts hebben om nare debatten aan te gaan. Krritiek is zo makkelijk.

F. Conijn - www.gezondezorg.org

23 juni 2012

Ik begrijp niet goed waarom de PvdA niet opteert voor het laten opgaan van alle zorgverzekeraars in één, publieke zorgverzekeraar.

Dat levert een veel effectievere zorgregisseur op terwijl het tegelijkertijd machtsmisbruik voorkomt (want staat uiteindelijk onder controle van parlement), het voorkomt premiestijging a.g.v. strenger wordende solvabiliteitseisen aan zorgverzekeraars, en het bespaart overheadkosten -- alle ZV's hebben een eigen hoofdkantoor, administratie, afdeling personeelszaken, etc. etc.

De premies zijn toch nagenoeg overal gelijk, afgezien van bulkcontracten, en het basispakket wordt toch door Den Haag bepaald. En één, publieke zorgverzekeraar wordt naar verluidt door Brussel toegestaan als de (gehele) premieheffing gefiscaliseerd wordt, dus dat is ook geen probleem.

Van der Lichte

25 juni 2012

(zorg) verzekeraar, het blijft een vreemd fenomeen. Elke verzekeraar is uit op winst. Simpel gezegd: knijp de zorg uit en pak je winst. Naar mijn idee zou een nonprofit instelling een betere keuze zijn. De momopolisten als die er dan zouden zijn staan dan onder controle van de minister die de verzekeraar plichten en vrijheden kan opleggen op basis van adviezen van de NZR e.d.
Beperk tevens het aantal zorgverzekeringsmaatschappijen. 4% vd kosten zoals dhr vd Meeren zegt is in mijn ogen erg veel als het over 900 miljoen gaat in de zorg.
Zorg is geen markt, laat het dat niet worden, dat overleeft de zwakste nooit.

Top