Finance

Breda verliest acht miljoen euro door AWBZ-wijziging

De gemeente Breda lijdt een verlies van acht miljoen euro aan zorgmiddelen door bezuinigingen op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Dat meldt Breda Vandaag.

‘Structureel miljoenentekort’

Het beleid van het kabinet  is er op gericht om AWBZ-gelden alleen in te zetten voor zware, langdurige zorg. Het kabinet hoopt daarmee achthonderd miljoen euro te bezuinigen. Wethouder Heerkens van Breda heeft vorige week laten weten dat dit een “structureel miljoenentekort” veroorzaakt bij de gemeente. “De begrotingsproblemen lopen op”, aldus Heerkens op de website van Breda Vandaag. “Van een kostenneutrale gemeente zijn we nu op dit gebied een stad met financiële achterstand.” De regeling heeft met name invloed op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze staat onder druk door tekorten.

VNG: AWBZ-maatregelen zijn overhaast en onuitvoerbaar

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft in 2008 al gewaarschuwd voor de bezuinigingen. De maatregelen zijn volgens de VNG overhaast en onuitvoerbaar. VNG heeft aangegeven dat wethouders bang zijn dat mensen massaal aankloppen voor steun, terwijl gemeenten niet de middelen en menskracht hebben om vervangende begeleiding te regelen. Deze vrees wordt  nu werkelijkheid . De overheid heeft bepaald dat gemeenten 127 miljoen  euro krijgen voor het opvangen van de gevolgen van de AWBZ-maatregelen. Dit betekent dat gemeenten in 2009 een incidentele bijdrage van 29 miljoen euro krijgen voor de eerste gevolgen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top