ACTUEEL

Pieter Baan Centrum beticht van inschattingsfout

Het Pieter Baan Centrum (PBC) is woensdag in verlegenheid gebracht door de veroordeling van de 44-jarige J.W. uit Ommel wegens doodslag. Het is voor de tweede keer in acht jaar dat de man voor doodslag is veroordeeld. Deskundigen van het PBC hebben in 1999 geoordeeld dat er geen kans op herhaling zou zijn. Daarom hebben rechters destijds geen tbs met dwangverpleging opgelegd. De instelling heeft de bijzondere aandacht van de Inspectie voor Sanctietoepassing en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Ernstige vergrijpen leveren toch tbs op

Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde W. begin deze eeuw tot zeven jaar celstraf, omdat hij op 2 december 1998 zijn moeder had gewurgd met een nylonkous en haar keel met een broodmes had doorgesneden. De rechter in Den Bosch heeft W. woensdag dertien jaar gevangenisstraf en tbs opgelegd, omdat hij in oktober 2006 de 77-jarige Pieter Besuijen heeft doodgestoken in een homobos in Lierop. De verdachte heeft geweigerd mee te werken aan een nieuwe rapportage. De rechter is daarom uitgegaan van het advies uit 1999. De rechtbank is echter van mening dat de kans op herhaling groot is.

Stoornis verzwakt straf

Bij de verdachte is destijds een zeer ernstige persoonlijkheidsstoornis met dwangmatige en paranoïde persoonlijkheidstrekken vastgesteld. De dood van zijn moeder kon hem daarom slechts in verminderde worden toegerekend. De rechter is er nu vanuit gegaan dat die stoornis nog steeds aanwezig is.

PBC eerder in opspraak

Het is niet de eerste keer dat het Pieter Baan Centrum in opspraak raakt door observaties en adviezen. De kliniek gaf eerder groen licht voor de vrijlating van Peter H. uit Geldrop, waarna hij enkele jaren later de 15-jarige Melanie Sijbers verkrachtte en vermoordde. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top