ACTUEEL

‘Zorg dichter bij patiënt door regionale benadering’

‘Zorg dichter bij patiënt door regionale benadering’

Een regionale benadering van de zorg kan veel winst opleveren voor de zorg. Door de regionale benadering kunnen mensen betrokken worden bij de regie over hun eigen leven en gezondheid. Dat stelt Pieter de Kort, voorzitter raad van bestuur van de Rivas Zorggroep.

Volgens De Kort zijn er drie grote voordelen bij een regionale benadering van de zorg. Ten eerste kan de zorg effectiever gemaakt worden in plaats van alleen doelmatig te zijn. Daarnaast kan de zorg dichter bij de burger gebracht worden en kan er veel ‘dood geld’ aan waarborgen en garanties uit het systeem gehaald worden, waardoor de zorg met minder middelen toe kan.

Regiobudget

Minder enthousiast is De Kort over het plan van een regiobudget waarbij een zorgverzekeraar de regie over dat budget voert. “Om de regie alleen bij de zorgverzekeraars te leggen, lijkt mij een minder goed plan. Het hangt er ook een beetje van af hoe groot de zorgverzekeraars zijn. Als het de vier grote zorgverzekeraars worden die de regionale functies en budgetten gaan verdelen, lijkt me dat geen goed plan. Ik denk dat het dan heel ongelijke krachtsverhoudingen worden.

Bekijk het hele interview met Pieter de Kort op Skipr webtv.

Dit artikel is onderdeel van  een serie over de functie van de zorgverzekeraar in het nieuwe zorgveld. In het Skipr magazine nr.7/8 staat een verslag van de Round Table over dit onderwerp die Skipr onlangs in samenwerking met De Friesland Zorgverzekeraar heeft georganiseerd.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Vijheerenlander

26 juni 2012

Ik ben absoluut voor regionale samenwerking in de zorg , maar niet op de manier van RIVAS die proberen als allergrootste in onze streek , het ziekenhuis, de thuiszorg en de verpleeg/verzorgingshuizen te monopoliseren en de andere kleinere spelers een voet dwars te zetten

Regionaal Ja , Machtpolitiek en monopolisering van RIVAS en de Korte nee, want velen zijn veel tevredener over kleinere zorgpartijen in onze mooie Vijheerenlanden streek

rietveld

26 juni 2012

Ja, zorg in de regio en de buurt: daar is iedereen (al eeuwen) voorstander van.
Regie bij de zorgverzekeraars die regionaal gaan werken? Dat lijkt wel weer terug naar de jaren van het Ziekenfonds. Het lijkt er op dat de hele Zorgverzekeringswet en haar bedoeling (keuzevrijheid patiënt, marktordening, zorgplicht) steeds meer wordt ingeperkt door de zorgverzekeraars, die graag 'regie' willen hebben, kennelijk geen gelijk speelveld willen faciliteren en zich dicht tegen het primaire proces van de uitvoering aanbemoeien. Ik denk dat er andere manieren zijn om de zorgkosten te beteugelen (want dat is de grote drijfveer nu van alles wat over ons heen komt).
Mechtild Rietveld (Opvoedpoli)

Top