ACTUEEL

Europa en zorgwet geven Wall Street kopzorgen

Beleggers op Wall Street maakten zich donderdag zorgen over de situatie in Europa en oordeelden negatief over de zorgwet van president Obama. Daarnaast werd de stemming gedrukt door berichten dat het handelsverlies bij JPMorgan Chase mogelijk veel groter uitvalt. Wel werden de verliezen, evenals eerder op de dag in Europa, tegen het slot deels weggewerkt.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 12.602,26 punten. De S&P 500-index ging ook 0,2 procent omlaag en eindigde op 1329,04 punten. De Nasdaq leverde 0,9 procent in tot 2849,49 punten.

Beleggers

De negatieve toon werd al vroeg gezet. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën ontkende berichten dat Duitsland van mening zou zijn veranderd en nu wel het nu zou inzien van euro-obligaties. Het bericht bevestigde het gevoel onder beleggers dat de eurotop, die donderdag en vrijdag plaatsvindt, een mislukking wordt.

De verliezen liepen op nadat een sterk verdeeld Amerikaans hooggerechtshof voor de zorgwet van Obama stemde. De wet voorziet in de verplichte aanschaf van een zorgverzekering door Amerikanen voor 2014. Vijf rechters achten dit niet in strijd met de grondwet, vier rechters wel.

Het besluit kwam als onverwacht voor beleggers, die de zorgwet zien als speerpunt in een regeringsbeleid dat in hun ogen gericht is tegen het bedrijfsleven.

Aandelen ziekenhuisexploitanten

De aandelen van ziekenhuisexploitanten HCA Holdings (plus 10,7 procent) en Community Health Systems (plus 8 procent), de twee grootste in deze branche, vlogen omhoog op het besluit. Ziekenhuizen kunnen betalende patiënten tegemoet zien in plaats van dat ze opdraaien voor hoge kosten voor onverzekerde zieken.

Verzekeraars

Verzekeraars als Aetna (min 2,7 procent) en WellPoint (min 5,1 procent) leverden juist in. Voor beleggers woog zwaarder dat verzekeraars onder de nieuwe wet aan verscherpt toezicht worden onderworpen dan het vooruitzicht van nieuwe klanten. Naar verluidt hebben meer dan 30 miljoen Amerikanen nog geen zorgverzekering.

Beurs

The New York Times meldde op basis van bronnen dat het handelsverlies bij JPMorgan Chase mogelijk 8 à 9 miljard dollar bedraagt. Topman Jamie Dimon gaf in mei aan dat het verlies 2 à 3 miljard dollar bedraagt. Het aandeel verloor 2,4 procent.

Citigroup (min 2,6 procent) liet zich in een analistenrapport negatief uit over onder meer Bank of America (min 0,4 procent) en Goldman Sachs (plus 0,2 procent), die in hun handelsactiviteiten steeds meer last zouden hebben van het trage economische herstel.

De euro noteerde 1,2444 dollar in vergelijking met 1,2431 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie was met 78,47 dollar 2,2 procent goedkoper dan aan het begin van de dag. De prijs van Brentolie daalde met 1,7 procent tot 91,92 dollar per vat. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top