ACTUEEL

Nieuwe cao VVT 2012 bijna rond

De nieuwe cao VVT 2012 is bijna een feit nu de achterban van FBZ als laatste ook heeft ingestemd. De werkgevers verenigd in ActiZ en BTN stemden een week eerder in. De achterban van de vakbonden CNV en Nu’91 was al eerder akkoord.

De nieuwe cao voor 2012 en 2013 geeft de 430.000 werknemers in de verzorging, verpleging, thuis-, kraam- en jeugdgezondheidszorg een loonsverhoging van 2,2 procent verspreid over anderhalf jaar. Daarnaast worden de jeugdlonen gefaseerd afgeschaft en zijn er afspraken om met medewerkers grote contracten af te sluiten en de arbeidsduur uit te breiden. Verder gaat de wachtdienstvergoeding in de kraamzorg gefaseerd met 30 procent omhoog. Ook komt er een experiment waarin de regelruimte en autonomie van de professionals worden toegepast in de VVT.

Moeizame onderhandelingen

Eind mei bereikten de werkgeversorganisaties en de vakbonden na moeizame onderhandelingen een principe-akkoord.  Het overleg liep verschillende keren vast.

Status

De status van de nieuwe cao is vooralsnog onzeker. Demissionair staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten heeft aangegeven geen redenen te zien om de cao niet-bindend te verklaren. Niettemin heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die er voor moet zorgen dat de cao niet-bindend wordt verklaard.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top