ACTUEEL

Brandbrief ActiZ en Aedes over ZZP-maatregel

Koepelorganisatie ActiZ heeft in samenwerking met de vereniging van woningcorporaties Aedes een brandbrief aan de Tweede Kamer gestuurd over de afschaffing van de ZorgZwaartePakketten (ZZP) één tot en met drie per 1 januari 2013. De kritiek richt zich op het feit dat de politiek niet verder kijkt dan de administratieve scheiding van wonen en zorg, terwijl bij de implementatie veel meer komt kijken.

Beide organisaties vinden het een goede ontwikkeling dat mensen steeds langer thuis blijven wonen met behulp van zorg, maar stellen dat er eerst een alternatief komen voor mensen die na 1 januari 2013 niet langer een indicatie krijgen voor verblijf in een verzorgingshuis. De Tweede Kamer is zich volgens ActiZ en Aedes onvoldoende bewust dat dit alternatief in januari 2013 nog niet voorhanden is.

Extra tijd

Zorgorganisaties, wooncorporaties en gemeenten hebben extra tijd nodig om het aanbod van wonen, zorg en welzijn in te vullen. Als dat niet gebeurt ontstaan er volgens de organisaties grote problemen voor 30.000 mensen die veel intensieve zorg nodig hebben, maar niet meer in een verzorgingstehuis mogen wonen. Ook zal de druk op mantelzorgers veel hoger worden.

Failliet

Door het afschaffen van ZZP één tot en met drie zullen minder mensen in een verzorgingstehuis kunnen wonen. Hierdoor dreigt er bij de zorgaanbieders leegstand, wat tot gevolg kan hebben dat kleine zorgaanbieders failliet gaan. Dit heeft weer gevolgen voor de woningcorporaties die de panden verhuren.

De Tweede Kamer bespreekt op 4 juli de maatregelen als onderdeel van het debat over de toekomst van de AWBZ.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top