ACTUEEL

Weer meer meldingen kindermishandeling

Acht op de tien meldingen van kindermishandeling blijken juist te zijn. In 2011 is ruim 19.000 keer onderzoek gedaan naar mogelijke mishandeling, nadat er een melding was gedaan bij een van de advies- en meldpunten kindermishandeling (AMK), zo blijkt uit het dinsdag gepubliceerde jaarverslag van Jeugdzorg Nederland.

In totaal is er vorig jaar bijna 66.000 keer contact opgenomen met een van de AMK's, 6 procent meer dan het jaar ervoor. In de meeste gevallen werd er om advies gevraagd en hoefde er geen onderzoek gedaan te worden naar mogelijke mishandeling.

Betere signalering

Dat er meer telefoontjes binnenkomen, wil echter niet automatisch zeggen dat er meer kinderen mishandeld worden. "Er wordt sneller en beter gesignaleerd, vooral door professionals zoals huisartsen, docenten en medewerkers van kinderopvang", aldus een woordvoerder van Jeugdzorg Nederland.

De meeste meldingen gaan over pedagogische verwaarlozing, dat wil bijvoorbeeld zeggen dat het kind te weinig toezicht heeft of juist enorm verwend wordt. Ook zijn veel kinderen getuige van geweld in het gezin, bijvoorbeeld als de moeder door de vader wordt mishandeld.

Opvang

Kinderombudsman Marc Dullaert is blij dat steeds meer zorgmedewerkers en politiemensen misstanden melden en om advies vragen. Maar hij stelt wel dat mishandelde kinderen ook opgevangen moeten kunnen worden. "Daar is nu te weinig capaciteit voor." Verder wil hij dat de overheid de regie neemt bij het doorvoeren van preventieplannen door gemeenten. "Slechts een kwart van de preventieplannen is doorgevoerd, en dat is veel te vrijblijvend. De overheid moet de gemeenten duidelijke doelstellingen geven."

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) constateert dat alle inspanningen om sneller mishandeling op te sporen effect hebben. "6 procent meer meldingen kindermishandeling bij de AMK's in 2011. Onze acties om sneller en beter te signaleren werken". (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top