ACTUEEL

Chirurgen ASz helpen patiëntjes Erasmus MC-Sophia

Chirurgen ASz helpen patiëntjes Erasmus MC-Sophia

Chirurgen van het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) in Dordrecht gaan vanaf deze zomer patiëntjes van het Rotterdamse Erasmus MC-Sophia opereren. Zij doen dit in Dordrecht en werken hierbij samen met kinderchirurgen het Erasmus MC-Sophia.

Samenwerking chirurgen

De samenwerking heeft voor het Erasmus MC-Sophia het voordeel dat het extra capaciteit krijgt. Het Albert Schweitzer ziekenhuis verhoogt op zijn beurt de kwaliteit van zorg aan kinderen in de regio. “Het is nu nog uniek voor Nederland dat een academisch kindercentrum operaties uitvoert in een regioziekenhuis”, zegt chirurg dr. Marco Schnater van het Albert Schweitzer.

De eerste tijd zal het gaan om veel voorkomende, niet spoedeisende ingrepen, zoals liesbreuken, navelbreuken, niet ingedaalde testikels of een cyste of fistel in de hals. Schnater verwacht dat bij gebleken succes ook complexere ingrepen bij kinderen naar Dordrecht komen, zoals correctie van een trechterborst en diverse kijkoperaties bij kinderen. In het begin opereren de Dordtse en Rotterdamse chirurgen de patiëntjes samen, later doen ze het parallel in verschillende operatiekamers. Zo wordt de capaciteit hoger, terwijl ze wel steeds kennis kunnen uitwisselen.

Wachtlijsten

Op dit moment moet een kind op een eenvoudige ingreep soms een jaar of langer wachten. “Door patiëntjes van het Sophia hier te gaan opereren, verkorten we die wachttijd. Als dat eenmaal goed loopt, gaan we proberen om kinderen die in de Drechtstedenregio wonen, maar zich om welke reden dan ook als patiënt in het Sophia hebben gemeld, in Dordrecht te helpen. Hoewel ze formeel patiënt blijven in Rotterdam, kunnen ze dan toch dichtbij huis terecht.”

‘Filiaal’ van het Sophia

Het gaat te ver om te spreken van een ‘filiaal’ van het Sophia, maar de constructie lijkt daar wel op. Schnater: “Met als groot voordeel voor ons dat wij onze patiëntjes hogere kwaliteit zorg gaan bieden, die in de buurt komt van academisch niveau.” Hoewel Schnater daar best trots op is, vindt hij dit tegelijk ook een ‘plicht’ voor zo’n groot regioziekenhuis. De Nederlandse Verenigingen voor Kinderchirurgie, Kindergeneeskunde en Anesthesiologie steunen deze vorm van samenwerking, die elders in Nederland vermoedelijk ook gaat ontstaan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top