ACTUEEL

'Ambulances nog regelmatig te laat'

Het komt nog regelmatig voor dat ambulances te laat komen bij levensbedreigende situaties en ernstige verkeersongelukken. In 320 van de 415 gemeenten haalden ambulances in 2010 en 2011 de normen niet, meldt RTL Nieuws op basis van een analyse van ongeveer 1,3 miljoen ritten.

In steden en grotere gemeenten komen ambulances vaker op tijd dan in plattelandsgemeenten, aldus RTL. Dat komt vooral doordat ambulances vaak verder moeten rijden en er minder ambulanceposten zijn.

Aanrijtijd

Volgens een rapport van Ambulancezorg Nederland dat in bezit is van RTL komen ambulances gemiddeld in ruim 93 procent van de spoedgevallen binnen de gestelde tijd aan. Volgens de norm moeten ambulances in 95 procent van de spoedgevallen binnen 15 minuten ter plekke zijn. In steden lukte dat. Maar in niet-stedelijke gebieden is dat percentage nog geen 90 procent.

Millingen

De gemeente Millingen aan de Rijn in Gelderland scoort het slechtst. Daar is de ambulance in 84 procent van de ritten te laat. Ook relatief veel Friese, Zeeuwse en Brabantse gemeenten scoren te laag.

Volgens Ambulancezorg Nederland is het in buiten gebieden onmogelijk om overal aan de norm te voldoen. Dat zou te kostbaar zijn, voor de ambulances is te weinig werk. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top