ACTUEEL

‘Hoofdlijnenakkoord moet op de helling’

Het hoofdlijnenakkoord waarin ziekenhuizen en zorgverzekeraars afspraken hebben gemaakt over beperking van de kostengroei, moet op de helling. Dat stelt Chiel Huffmeijer, bestuursvoorzitter van het HagaZiekenhuis en vicevoorzitter van de NVZ vereniging van ziekenhuizen in Trouw.

Volgens Huffmeijer zijn de ziekenhuizen bij de contractonderhandelingen op oneigenlijke wijze in de tang genomen door de zorgverzekeraars. Ziekenhuizen kregen bijvoorbeeld geen bevoorschotting zolang ze geen contract hadden ondertekend. Hierdoor zijn veel ziekenhuizen in financiële nood geraakt. Verder bemoeien zorgverzekeraars zich steeds nadrukkelijker met ziekenhuisbeleid, bijvoorbeeld door inspraak te eisen bij bestuursbenoemingen. Huffmeijer stelt dat het zo niet verder kan en pleit voor een grondige evaluatie van het hoofdlijnenakkoord.

Rituele dans

Ook bestuursvoorzitter Jaap van den Heuvel van de Reinier de Graaf Groep in Delft laat zich in Trouw kritisch uit over de manier waarop verzekeraars het hoofdlijnenakkoord uitvoeren.  “Kwaliteit doet er nog steeds niet toe", aldus Van den Heuvel, voorzitter van de raad van bestuur van ziekenhuis. Hij noemt de jaarlijkse contractonderhandelingen 'een rituele dans', waarbij het slechts gaat om het beperken van de groei van het ziekenhuisbudget. "Over prijzen van behandelingen wordt sowieso niet gesproken. Van een betere prijs voor betere behandelingen is dus geen sprake."

In Skipr-magazine 9 dat medio augustus uitkomt verschijnt een groot artikel over selectieve zorginkoop

3 Reacties

om een reactie achter te laten

ANH Jansen

16 juli 2012

HaGaziekenhuis sloot al in december 2011 een jaarcontract met Menzis met oa een volume component.

Komt HaGaziekenhuis daar nu op terug? Contract is contract, tenzij enorme wijzigingen in de markt zijn opgetreden: zijn er in de omgeving ziekenhuizen gesloten? Is Menzis gefuseerd? Is Menzis aanmerkelijk groter geworden? Meer Menzis verzekerden uit de regio moeten verzorgen dan geraamd?

Tja. Dat krijg je met volume contracten met doorleverplicht.

En gezien de inhoud van het rapport Commissie Baarsma moet het ergste nog komen. Adviezen wil de Minister zo snel mogelijk doorvoeren.

We zien de actie en reactie van NVZ in vertrouwen tegemoet.

DGo

17 juli 2012

Beste heer/mevr. Jansen, volgens mij heeft u wat tegen Huffmeijer. En anders tegen het Hagaziekenhuis.

Wellicht heeft de heer Huffmeijer uiteindelijk spijt van zijn wellicht onbezonnen daad om dat contract met Menzis te sluiten.
Jaap vd Heuvel echter heeft bijna al zijn 'hele leven' ervoor gepleit om de zorgverzekeraars op te heffen en de Belastingdienst de uitbetalingstaken over te laten nemen.
Ja, dat klopt de Belastingdienst heeft geen verstand van zorg maar we gaan er niet daarmee niet op achteruit want dat zorgverzekeraars ook niet.

De door de zorgverzekeraars beloofde kwaliteitsdenken zal niet komen. Het zal blijven budget/aantal = prijs per DBC. Veel verder zal het echt niet komen.

Anoniem

18 juli 2012

HAGA was altijd zo van de marktwerking en moet nu geen krokodillentranen huilen.

Top