ACTUEEL

‘Nederland kan leren van efficiënte zorg in India’

Nederland kan leren van ‘de efficiënte aanpak’ waarmee Indiase zorgaanbieders de groeiende vraag naar ziekenhuiszorg het hoofd bieden. Dat schrijft demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Schippers leidde begin mei een handelsmissie naar India. Ze bezocht ondermeer enkele toonaangevende topklinische ziekenhuizen. “De grote aantallen patiënten noodzaken tot een efficiënte aanpak waarvan Nederland kan leren”, schrijft Schippers in een korte terugblik.

Procesinnovatie

Eén van de ziekenhuizen die Schippers heeft bezocht is Medanta Medicity in New Delhi. Naar eigen zeggen werkt het ziekenhuis 15 tot 20 procent goedkoper dan elders in de wereld door ondermeer procesinnovaties, hoge kwantiteit aan ingrepen bij patiënten, kostenbeheersing en intensief gebruik van het ziekenhuis. Skipr publiceerde in meinummer van het magazine een uitvoerige reportage over Medanta.

Samenwerking

Schippers heeft met de Indiase minister Gulam Nabi Azad van Gezondheid en Gezinsaangelegenheden drie samenwerkingsterreinen verkend. Het gaat hierbij om de bestrijding van infectieziekten, verantwoord gebruik van antibiotica en zorgverzekeringen. Ook is afgesproken dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Drug Controller General in India de banden zullen aanhalen. Het gaat hierbij met name om de controle op medicijnen en medische hulpmiddelen. India is een grote exporteur van generieke medicijnen, terwijl Nederland  zowel importeur als doorvoerland is.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing, huisart

17 juli 2012

Dat ze daarvoor naar India moest? Als mensen uit India dat hier komen vertellen worden ze allesbehalve serieus genomen... De zelfgenoegzaamheid van de bureaucratie is de bepalende negatieve factor hier. VWS staat op de eerste plaats met al die homeopatische maatregelen die zorgervelerns al jaren op zich zien afkomen, en de mediaspin van VWS: zorgverleners werken steeds niet mee....

van Elsacker-Niele, arts-microbioloog

18 juli 2012

Het is niet aan mij om een mening te hebben over de bezochte ziekenhuizen, maar India is wel het land van waaruit de meeste zeer resistente micro-organismen in Nederland worden geïmporteerd door toeristen. Dus op het eerste gezicht zie ik India zeker niet als gidsland wat betreft infectieziektenbestrijding en verantwoord antibioticumgebruik. Wanneer gaat de minister herkennen dat wij als Nederland die functie hebben, maar dat deze door onze eigen overheid bedreigd wordt?

Wiersma

18 juli 2012

Het gaat hier helemaal niet om de inhoud van de zorg. Alleen over hoe kosten te beheersen. Dan is India toch niet te vergelijken met Nederland. Maak kosten inzichtelijk voor de zorgverleners gebruik BI en MI en pas de Lean methodiek toe daar waar veel verspilling is. Dat zouden de kosten zeker reduceren.

Ruijgrok

10 januari 2013

Ik kijk nu naar Zembla (10 januari jl.) over antibiotica gebruik in de ziekenhuizen. Het is vreselijk. Er wordt veel te veel antibiotica gebruikt. De hygiene is vreselijk slecht....waar heeft de minister het over. Levensgevaarlijk.

Top