ACTUEEL

‘Bloemendaal laat psychiatrisch erfgoed verkrotten’

Het voormalig krankzinnigengesticht Meerenberg uit 1849 is in verval. Actievoerders verwijten de gemeente Bloemendaal dat zij nooit iets heeft gedaan om dit tegen te gaan. Dat meldt Psy.

Volgens Joost Vijselaar, hoogleraar Geschiedenis van de Psychiatrie, gaat om 'een monument van wereldformaat'. Vijselaar: "Meerenberg was de eerste echte psychiatrische inrichting in Nederland en staat symbool voor een belangrijke hervormingsperiode in de psychiatrie. Hij vraagt zich af hoe kan het dat ‘dit monumentale erfgoed staat te verkrotten". 

Onderhoud en behoud

Beleidsmedewerker Cultureel Erfgoed bij de gemeente Bloemendaal, Paul Schaapman, zegt dat eigenaar en projectontwikkelaar Park Brederode CV op verzoek van de gemeente alle benodigde behoudsmaatregelen getroffen. Hoewel een verstevigd  hekwerk indringers moet weren, muur- en raamgaten zijn afgedekt met houtplaten en de dakpannen zijn recht gelegd, blijken de maatregelen nog ontoereikend. Zo is het nog steeds niet waterdicht en niet brandveilig. Juridische stappen tegen de projectontwikkelaar onder neemt de gemeente niet “want een mogelijk handhavingtraject met bijkomende bezwaarprocedures duurt minstens twee jaar. Ondertussen zou het pand alleen maar verder achteruitgaan”, aldus Schaapman tegen Psy.

Vergunning strippen

Opmerkelijk is dat de gemeente op verzoek van de projectontwikkelaar een ‘unieke vergunning’ heeft verleend om delen van het rijksmonument te mogen strippen. Actievoerder Eric van Bakel van de Vereniging Behoud Landgoed Meer en Berg zegt dat alleen het hoofdgebouw bewaard blijft. “De meeste bijgebouwen, die ook een monumentenstatus hebben, worden afgebroken. Het rijksmonument wordt daarmee volledig ontdaan van zijn ziel en historische context.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top