ACTUEEL

Amsterdamse ziekenhuizen willen seh’s behouden

Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en het Slotervaart Ziekenhuis keren zich tegen plannen van de Amsterdamse wethouder voor Zorg en Welzijn Eric van der Burg. Hij wil de meerderheid van de spoedeisende hulpposten (seh’s) in de stad sluiten. Dat meldt Medisch Contact.

Vijf seh's sluiten

In Amsterdam moeten vijf van de zeven seh-posten dicht op termijn, aldus de wethouder. “Hier zitten de posten erg dicht op elkaar en ze moeten allemaal 24 uur per dag bemand worden. Dat kost handenvol geld”, aldus Van der Burg. Met de sluiting verwacht hij 17 tot 24 miljoen euro te besparen. Het AMC en zorgverzekeraar Achmea staan achter de plannen.

Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en het Slotervaart Ziekenhuis zien dit niet zitten. De vraag naar spoedeisende hulp is in Amsterdam zo groot, dat je geen posten kan sluiten, zegt de woordvoerster van het Lucas Andreas Ziekenhuis. Een andere reden om seh’s niet te concentreren is het ontbreken van een goed elektronisch patiëntendossier. Ziekenhuizen beschikken dan ook niet over elkaars patiëntgegevens waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer een patiënt complicaties krijgt na een behandeling en de seh van de behandeling niet op de hoogte is.

Onbespreekbaar

Voor het Slotervaart Ziekenhuis is sluiting van de seh “onbespreekbaar”. Dit liet bestuursvoorzitter Aysel Erbudak in december al weten. "Bij dit ziekenhuis hoort een SEH. Het is uitgesloten dat er met ons wordt gediscussieerd over sluiting. Dat is onbespreekbaar”. De post behoort volgens haar tot de basiszorg die bij basisziekenhuizen als het Slotervaart moet blijven. Ze vindt dat een academisch of een topklinisch ziekenhuis eerder in aanmerking komt een seh te sluiten. Bovenal vindt ze dat de wethouder helemaal niet over dit soort zaken gaat, en dat het aan de ziekenhuizen als zelfstandige entiteiten zelf is om hierover te beslissen.

Publieke taak

De overheid moet de spelregels voor seh's aanscherpen, stelt voorzitter Rien Meijerink van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). Spoedeisende hulp zou moeten worden aangemerkt als een publieke taak met een eigen wettelijk kader. Alleen als de overheid op deze manier het voortouw neemt, komt er volgens hem schot in de concentratie van seh's.

'Onbetaalbaar'

Directeur Pieter Hasekamp van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) opende de discussie door te stellen dat het aantal eerstehulpposten van ziekenhuizen fors moet verminderen. Al die posten zijn niet meer te betalen, volgens de verzekeraars.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top