ACTUEEL

Internet populair bij zelfdiagnostiek

Zo'n negen op de tien mensen raadplegen internet als ze informatie zoeken over gezondheid en zorg. Op basis van die gevonden informatie besluit ongeveer 11 procent van de mensen om niet naar de dokter te gaan. Ongeveer 17 procent doet dat juist wel.

Dat blijkt uit het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). In het panel zitten ongeveer 6000 mensen van 18 jaar en ouder.

Second opinion

Internet wordt het meest gebruikt om beschrijvingen, behandelingen en oorzaken van kwalen op te zoeken. Slechts heel weinig mensen (4 procent) volgen het advies van de huisarts niet op omdat ze tegenstrijdige informatie op internet vonden. Slechts 2 op de 100 mensen wil een second opinion na bezoek aan de huisarts en een speurtocht op internet.

Bijna een derde past zijn leefstijl aan op basis van informatie op internet, een kwart gebruikt daardoor vitamines, mineralen of kruiden. (ANP/Skipr)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Drenthen

2 augustus 2012

De cijfers uit dit NIVEL-onderzoek worden door verschillende media verkeerd geïnterpreteerd. 'Zo'n negen op de tien mensen raadplegen internet als ze informatie zoeken over gezondheid en zorg.' Dit klopt niet. 75% van de mensen heeft het laatste halfjaar minstens 1x online naar gezondheidsinfo gezocht; van deze groep doet 92% dat omdat dit voor hen de snelste manier is om aan info te komen. Het gaat dus om 75%x92% = 69%. Dat is nog steeds wel veel, maar heel wat minder dan 90%. Zie het originele artikel: http://www.henw.org/archief/volledig/id5039-gebruik-van-internet-voor-gezondheidsinformatie.html

Top