ACTUEEL

'Behandeling Friso zou in Nederland gestopt zijn'

"Als prins Friso in een Nederlands ziekenhuis terecht was gekomen, dan was de behandeling waarschijnlijk gestopt omdat er zo weinig te verwachten valt." Dat zei Eerste Kamerlid en ethica Heleen Dupuis (VVD) donderdagavond in het discussieprogramma Dichtbij Nederland op Radio 5.

De prins verkeert sinds zijn noodlottige ski-ongeval van februari in coma. Hij heeft zwaar hersenletsel en het is zeer de vraag of hij ooit nog bij bewustzijn zal komen. Friso ligt sinds maart in het Wellington Hospital in Londen.

Buitengewoon geringe kans

"Het is de vraag of de prins ooit kans heeft op terugkeer in een normaal bestaan", zei Dupuis. "Ik ben geen deskundige, maar heb begrepen dat die kans buitengewoon gering is. Dan is de vraag: moeten zulke behandelingen in Nederland gebeuren? Dat is dus niet zo." (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Hans van Dijk

6 augustus 2012

Zoals het ongepast was van neuroloogTulleken om publiekelijk uitspraken te doen over een bekend individu, zo ongepast zijn de opmerkingen van politica en ethica (!) Dupuis, nog afgezien van haar generaliserende opmerkingen over wat in Nederland gebruikelijk is. Maatschappelijke discussie prima, maar laat "casuïstiek van horen zeggen" erbuiten.

Anoniem

6 augustus 2012

En dan rijst bij mij de vraag: wat wordt verstaan onder behandeling? Is de beademing ook een behandeling? En wordt in NL een patient dan van de beademing afgehaald zonder overleg met familie? En dan jezelf maar afvragen hoe het toch komt dat we zo weinig orgaandonoren hebben.

van Hal

12 augustus 2012

Deze uitspraak van een politicus is zéér ongepast. Met name omdat zij iemand met naam noemt. Als zij een ethicus is dan moet ze weten dat dit niet hoort.

Overigens toont dit aan dat als je in Nederland woont en het hangt van een deel van de politiek af je leven kunt 'kopen'. Dit is een zeer ongewenste ontwikkeling. Immers mevrouw Dupuis heeft eerder al aangegeven in een artikel dat zij en haar man vermogend genoeg zijn om gezondheid te betalen. Ben je dat niet dan heb je dus pech?

Het zou verstandig zijn dat mevrouw Dupuis haar excuses aanbiedt aan betrokkenen omdat zij toch wel over een ethische grens is gegaan. Anders zou het denk ik wenselijk zijn om te toetsen of een politica dergelijk uitspraken mag doen over personen in het openbaar.

Top