ACTUEEL

KNMG: artsen stellen te makkelijk diagnose ADHD

Artsenorganisatie KNMG betwijfelt of alle diagnoses van ADHD juist gesteld zijn. Aanleiding voor deze twijfel zijn cijfers van de Stichting Farmaceutische Kerngetallen (SFK) waaruit blijkt dat in 2011 meer dan 200 duizend mensen medicatie gebruikten vanwege ADHD.

In 2005 waren dat er nog maar 70 duizend. De diagnose zou volgens de artsenfederatie te makkelijk gesteld worden. Ook is er volgens de KNMG bij artsen te weinig expertise is om de juiste diagnose te stellen. Daarnaast wijst de KNMG er op dat psychiaters die actief zijn in het ADHD-netwerk allerlei banden hebben met de farmaceutische industrie. Volgens de KNMG verklaart dit mede dat artsen te makkelijk ADHD-medicijnen voorschrijven. 

Onderzoek

Volgens de SFK is er dit jaar een stijging van geneesmiddelen die gebruikt worden bij ADHD van 14 procent ten opzichte van vorig jaar. De stijging is met 19 procent het sterkst onder volwassenen van 20 tot 60 jaar. SFK verwacht dat de stijging van het aantal gebruikers in 2012 rond de 10 procent uitkomt. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid wil een onderzoek starten naar het medicaliseren van ADHD.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top