ACTUEEL

Petitie GGZ-verpleegkundigen tegen agressie

Een aantal verpleegkundigen is een petitie begonnen tegen agressie in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Ze willen zo bewerkstelligen dat er echt iets wordt gedaan aan het probleem, zo lieten ze maandag weten.

De initiatiefnemers zeggen dat het actieplan Veilig werken in de zorg, dat begin dit jaar door onder meer ministeries is gelanceerd, veel te vrijblijvend is omdat er geen streefcijfers in staan. Als het aan de verpleegkundigen ligt, moet het aantal agressie-incidenten in 5 jaar met de helft omlaag.

Familieleden

Volgens cijfers uit het actieplan hadden zeven op de tien GGZ-verpleegkundigen het jaar ervoor te maken gehad met verbale agressie en vier op tien met fysieke agressie. Vooral patiënten zijn de boosdoeners, maar ook familieleden weten van wanten. De slachtoffers houden zelf psychische klachten aan de agressie over.

De verpleegkundigen stellen dat als de streefcijfers niet worden gehaald, in het uiterste geval een afdeling dicht moet. Ook willen ze meebeslissen over overplaatsing van een patiënt als de veiligheid in het geding is. Bij de agressie gaat het om zaken als bedreigen, schelden, spugen, slaan, schoppen en seksuele intimidatie.

Steun

De petitie handenafvanggzverpleegkundigen.nl wordt gesteund door beroepsorganisatie NU’91 en richt zich behalve op de betrokken ministeries en de werkgevers ook op de werknemers zelf. "Want die laten het vaak maar gebeuren", aldus initiatiefnemer Mathilde Bos. "Compassie met de patiënt en het besloten karakter van de instelling maken het echter lastig om een vuist te maken tegen het geweld." (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

8 augustus 2012

Teken de petitie op http://www.handenafvanggzverpleegkundigen.nl/

Anoniem

18 augustus 2012

nou is toch de heel goede vraag:zijn alle ggz verpleegkundigen wel zo zachtaardig en integer en eerlijk??!!nee!het gebeurd zo vaak dat juist zogenaamde ggz verpleegkundigen onnodig agressie gebruiken!zich verbergen achter de benaming van hun beroep.verkrachting,mishandeling etc...door ggz personeel gebeurd ook.1 mens met acht mannen met veel geweld een isoleercel (isoleerhel)insleuren is te gek voor woorden!dat dit kan in nederland!er heerst een machocultuur onder ggz personeel,zeker op gesloten afdelingen.o wat zijn ze fier op de sleutels en piepers in hun kontzak.er zijn teveel verkeerden bij!

Top