ACTUEEL

IGZ: Laser Surgery moet per direct dicht

De privékliniek Laser Surgery in Haarlem moet per direct stoppen met het behandelen van patiënten en cliënten. De kwaliteit en veiligheid van de zorg laten flink te wensen over, zo heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maandag laten weten.

De inspectie constateerde dat er geen noodmedicatie aanwezig is voor calamiteiten. Ook is onduidelijk of de medewerkers voldoende zijn geschoold voor reanimatie. Daarnaast worden de richtlijnen voor het reinigen, desinfecteren en steriliseren onvoldoende nageleefd.

Cosmetische ingrepen

Laser Surgery is een privékliniek waar vooral cosmetische ingrepen zoals liposuctie, ooglidcorrecties, schaamlipcorrecties en haartransplantaties worden uitgevoerd.

Bij een controle vorige maand constateerde de IGZ al ernstige tekortkomingen. Bij een bezoek begin deze maand bleek dat er geen verbeteringen in de situatie waren en daarom besloot de inspectie dat de kliniek per direct de deuren moet sluiten.

Verantwoordelijkheid

"De bestuurder van Laser Surgery neemt zijn verantwoordelijkheid niet voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg aan patiënten", is de constatering van de inspectie. De risicovolle ingrepen worden uitgevoerd zonder dat er een risicoselectie plaatsvindt van de patiënten. Ook zijn er geen afspraken gemaakt over samenwerking met een ziekenhuis in de buurt over opvang van complicaties of calamiteiten. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

7 augustus 2012

Het is natuurlijk onzin om elke keer weer een papieren samenwerkingsovereenkomst te vragen met een lokaal ziekenhuis.
Die ziekenhuizen staan niet te springen om deze samenwerking met een concurrent.
De IGZ denkt ook altijd dat een patient bij een calamiteit getransporteerd wordt naar dit ziekenhuis. Ook dat is onzin.
Bij een calamiteit is de patient vaak niet transporteerbaar en zal je lokaal het moeten oplossen of expertise in huis moeten halen. De nadruk hierbij ligt voornamelijk op onverwachte bloedingen, dus een algemene chirurg.
Overige complicatie skan een anesthesioloog goed opvangen.
De eis moet dus zijn dat er een anesthesioloog aanwezig is en een algemeen chirurg oproepbaar.
Ook is het belangrijk om de lokale ziekenhuizen erop te wijzen dat ze bij een levensbedreigende hulpvraag van wie dan ook een behandelplicht hebben net zoals dat ook het geval is bij bloedbanken.
De kreet "samenwerking" zal de IGZ dus nader moeten uitwerken.

Top