ACTUEEL

Spies: geef stempas op tijd aan gehandicapte

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken gaat instellingen waar verstandelijk gehandicapten wonen, oproepen om de stempassen van hun bewoners op tijd uit te delen. Spies zal verder benadrukken dat instellingen de stempassen voor de verkiezingen van 12 september niet mogen weggooien.

De instellingen bewaren de stempassen voor de gehandicapten veelal tot het laatste moment, uit vrees dat de passen anders kwijtraken. Volgens Spies leidt dat ertoe dat de gehandicapten te laat zijn om nog iemand te machtigen.

Achtergehouden

Spies gaat de oproep doen omdat bij de vorige verkiezingen stempassen van gehandicapten werden achtergehouden of weggegooid. In Nederland wonen 1,7 miljoen mensen met een verstandelijke beperking. Een deel van hen woont in een instelling.

Sinds 2008 krijgen ook verstandelijk gehandicapten die onder curatele staan een stempas. Omdat zij niet altijd in staat zijn om zelfstandig te bepalen op wie zij willen stemmen, weten instellingen niet wat zij met de stempassen aan moeten. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Toonen

8 augustus 2012

De VGN heeft samen met Platform VG een notitie gemaakt over kiesrecht binnen de gehandicaptensector. Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder mag stemmen, dus ook mensen met een verstandelijke beperking. Een cliënt die in een instelling woont, ontvangt daar zijn stempas. De instelling zal die de cliënt ook overhandigen. In het cliëntdossier dient te worden vermeld of de cliënt aan verkiezingen kan/wil deelnemen en wat er met de stempas dient te gebeuren. Voor meer informatie zie http://www.vgn.nl/artikel/13416. Interessant voor mensen met een verstandelijke beperking is de site www.stemjijook.nl.

De Waal

8 augustus 2012

De directies van de instellingen die passen achtherhouden zijn zeker bang dat de cliënten geen VVD of CDA stemmen. Die managers daar weten donders goed dat de belangen van hun cliënten anders dan die van hen zijn. Laat mensen in een instelling hun stemrecht uitoefenen! Dat verbetert de zorg werkelijk. Inhalige managers zijn er al te veel.

Kees Marges

13 augustus 2012

Prima van de Minister. Maar dat is het halve werk. In sommige gemeenten worden de regels en voorschriften bij het praktisch uitbrengen van de stemmen, zo streng toegepast, dat mensen met een verstandelijke beperking in het stemhokje geen steun (meer) mogen krijgen van een begeleider enof ouder. Formeel mag je maar met een persoon in een stemhokje staan. Zoals met zoveel zaken in het leven van iemand met een verstandelijke beperking, waarbij die mensen een beetje hulp en advies nodig hebben, hebben veel van die mensen ook een beetje hulp en advies nodig in het stemhokje en dat moet mogelijk blijven. Er bij horen betekent ook dat je er bij hoort bij verkiezingen en dat je vanwege je beperking niet daadwerkelijk aan 'het feestje van de democratie' nl. het daadwerkelijk je stem in een stemhokje kan uitbrengen. En dat je niet vanwege je beperking daarvan uitgesloten en verbannen wordt naar het anoniem machtigen van iemand anders die dan ook helpt bij het maken van de keuze. Daarom moeten gemeentebesturen hun kiesbureaus opdragen om mensen met een verstandelijke beperking toe te staan te worden begeleid tot in het stemhokje.

Top