ACTUEEL

Opnamestop wegens VRE op afdeling OLVG

Op één van de verpleegafdelingen Chirurgie in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam is bij enkele patiënten de VRE-bacterie aangetroffen. Vanwege de VRE-bacterie is een opnamestop afgekondigd voor deze afdeling.

Het OLVG heeft maatregelen getroffen om verdere verspreiding van de bacterie op de afdeling en de rest van het ziekenhuis te voorkomen. Bij patiënten op de Intensive Care werd ook de VRE-bacterie gevonden. In totaal is bij acht patiënten de VRE-bacterie geconstateerd.

Geïsoleerd

Patiënten waarbij de VRE-bacterie is aangetroffen in een kweek zijn direct geïsoleerd en alle patiënten op de afdeling zijn gecontrolleerd. Patiënten worden opgenomen op een van de twee andere verpleegafdelingen Chirurgie. Op de Intensive Care is geen opnamestop noodzakelijk omdat alle patiënten preventief in zogenaamde contactisolatie worden verpleegd.

VRE

Steeds meer ziekenhuizen hebben te kampen met een uitbraak van de multiresistente VRE-bacterie. Patiënten met een VRE-infectie zijn moeilijk te behandelen. Het is niet duidelijk wat de gevolgen van een VRE-infectie precies zijn, omdat de infectie meestal optreedt bij ernstig verzwakte patiënten. De VRE-bacterie is een multiresistente darmbacterie die ongevoelig is voor de gangbare antibiotica. Alleen de dure antibiotica daptomycine en linezolid werken nog tegen de bacterie. De VRE-bacterie is voor gezonde mensen niet gevaarlijk of ziekmakend.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top