ACTUEEL

‘Verplicht meewerken is geen bezuiniging’

De proef met verplichte familieparticipatie is geen bezuinigingsmaatregel. Dat stelt zorgorganisatie Vierstroom op de website van vakblad Nursing.

Ook benadrukt Vierstroom dat de organisatie en niet de familie verantwoordelijk is en blijft voor de cliënten. Vierstroom reageert hiermee op de storm van kritiek die losbarstte nadat de organisatie bekend maakte familieleden te willen gaan verplichten tot meewerken.

Misverstand

Vakbond Abvakabo FNV noemde het initiatief "zeer onwenselijk en onnodig". Ook verpleegkundigen lieten zich kritisch uit. Vooral de suggestie dat het toezicht houden op een huiskamer in handen van  familieleden zou komen vonden verpleegkundigen onverantwoord. Volgens woordvoerster Diana Verkes van zorgorganisatie Vierstroom is het een misverstand dat de familie toezichthouder wordt. “Bij de familieparticipatie denken we vooral aan koffie drinken met bewoners of samen spelletjes doen in de woonkamer”, aldus Verkes op de site van Nursing. “Toezicht houden is geen functie voor familie, maar het kan fijn zijn als zij toch in de huiskamer zijn en de verzorgende moet even met een cliënt naar het toilet. Het toezicht is dus sporadisch en kort. De verantwoordelijkheid blijft bij onze zorgprofessionals liggen en is niet voorbehouden aan familie.”

Afkopen

Ook het verplichtende karakter van de medewerking kan op kritiek rekenen. Volgens Verkes is een en ander vergelijkbaar met verplichting zoals die in het verenigingswerk bestaan. “We denken erover om die afspraak in onze huisregels op te nemen, zoals dat ook bij een peuterspeelzaal gebeurt of op de tennisclub waar je bardiensten moet draaien”, zegt Verkes op de site van Nursing. “Vaak is de familie van onze nieuwe cliënten gewend aan heel wat meer uren hulp en ondersteuning in de thuissituatie. Vier uur per maand is volgens ons dan ook reëel.” Als de familie niet zelf kan meewerken overweegt Vierstroom een financiële bijdrage te vragen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

wansink

10 augustus 2012

Plicht en dwang raakt weer in zwang.

Anoniem

13 augustus 2012

Als het voorstel geen bezuinigingsmaatregel is waarom moeten dan familieleden, die niet in staat zijn hieraan mee te doen (er kunnen vele redenen zijn) dan wel een financiële bijdrage geven? Wordt dat weer proportioneel naar inkomen? Moet je daarvoor weer je IB tonen? Zo worden we geregeerd!

Top