ACTUEEL

Bedrijf werft Spanjaarden voor Nederlandse zorg

Komend najaar gaan circa 40 Spaanse verpleegkundigen aan de slag in de Nederlandse zorg. Twee zorginstellingen zijn hiertoe in zee gegaan met een Nederlands bedrijf dat in Spanje personeel werft.

Volgens initiatiefnemer Henk van Soest is de animo onder Spaanse verpleegkundigen groot om in Nederland te werken. Spanje telt momenteel 20 duizend werkzoekende verpleegkundigen, aldsu Van Soest. Daarbij dreigen sommige regio's de salarissen van verpleegkundig personeel niet langer te kunnen betalen. Ook zijn het salaris en de arbeidsvoorwaarden in Nederland beter dan in Spanje. Dit leidt er toe dat Van Soest zonder actief te werven via een bescheiden internetsite naar eigen zeggen wekelijks tientallen sollicitaties krijgt.  

Kwalificaties

Kandidaten krijgen een achtweekse Nederlandse taalcursus. Daarnaast worden ze geacht in hun proefperiode hun taalvaardigheid verder te ontwikkelen. Volgens Van Soest zijn de basiskwalificaties van Spaanse verpleegkundigen dankzij Europese afspraken vergelijkbaar met Nederlandse standaarden. Van Soest benadrukt dat daarnaast dat het om verpleegkundigen op niveau 3 en 4 gaat, die niet zonder supervisie aan het werk gaan.   

Buitenlandse werknemers

Beroepsvereniging is sceptisch over het initiatief. “Het taal- en cultuurverschil moet niet onderschat worden", aldus een woordvoerster. "De verpleegkunde is geen technisch vak, je werkt met mensen. Daarbij is taal en communicatie heel belangrijk. Ook zitten er ethische bezwaren aan. Je haalt goed opgeleide mensen weg uit hun eigen land, waar ze ook hard nodig zijn.”

Niet nieuw

Arbeidsimmigratie is geen nieuw fenomeen in de Nederlandse zorg. “In sommige verzorgingshuizen werken Polen in de zomer. Nederlandse ziekenhuizen hebben in het verleden ook al Zuid-Afrikaanse en Indiase verpleegkundigen in laten vliegen om hier op de operatiekamer te komen werken”, aldus de V&VN-woorsdvoerster. (ANP)

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Reitsma

13 augustus 2012

Initiatief is niet verkeerd, maar verpleegkundigen bestaan alleen nivo 4 en 5, nivo 3 zijn verzorgenden

Top