ACTUEEL

’Geweld tegen ambulancezorg onacceptabel’

Omstanders bij verkeersongelukken in Amsterdam en Noordwijk hebben afgelopen weekend ambulancepersoneel belaagd. In beide plaatsen vonden arrestaties plaats van omstanders die schreeuwden naar personeel, in de weg bleven staan of zelfs met flessen gooiden.

Arrestaties   

In Noordwijk hebben ongeveer honderd mensen zich in de nacht van zaterdag op zondag tegen politieagenten en ambulancepersoneel gekeerd. Volgens de politie moesten agenten ingrijpen om te zorgen dat ambulancebroeders bij een gewonde 16-jarige bromfietser konden komen, die een aanrijding met een voetganger had gehad. Vanuit het publiek zijn onder meer flessen gegooid naar agenten. Volgens een politiewoordvoerster hebben omstanders ook aan het slachtoffer staan trekken, terwijl de ernst van het letsel van de jongen nog onduidelijk was.

'Geen enkel excuus voor geweld'

Op beelden van de Amsterdamse omroep AT 5 is te zien hoe agenten twee mannen die zich verzetten tegen de grond werken. Een van de ambulance medewerkers roept een van de mannen daarna toe: “We proberen te helpen, mongool!” De ambulancedienst beraadt zich volgens de politie op aangifte. De politie laat weten het "niet normaal en onacceptabel” te vinden dat mensen zich tegen hulpverleners keren. Volgens een woordvoerster is er mogelijk "een combinatie van alcohol en andere middelen” in het spel geweest, maar dat vormt volgens haar geen enkel excuus.

Schippers: ‘Agressie is onacceptabel’ 

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft agressie tegen ambulancepersoneel in reactie op de incidenten zondag ‘onacceptabel’ genoemd. “Medewerkers van de ambulancezorg doen hun werk voor iedereen die acuut medische hulp nodig heeft. Agressie tegen deze hulpverleners is onacceptabel. Er moet echt paal en perk gesteld worden aan dit soort gedrag.’’ De minister laat weten dat "niet voor niets de strafeis voor geweld tegen hulpverleners met 200 procent is verhoogd (...) Onlangs hebben we de mogelijkheid gecreëerd om anoniem aangifte te doen en snelrecht in te zetten. Dit gedrag mogen en kunnen we gewoon niet tolereren.’’ (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

13 augustus 2012

Inderdaad, agressie tegen hulpverleners is onacceptabel.
Belangrijk is overigens wel het geheel te bezien. Het probleem in Noordwijk, hoewel onacceptabel, is verklaarbaar. Om 02.00 uur sluiten alle horecagelegenheden collectief op last van de Gemeente. Op het kleine stukje Grent van circa 100 meter stromen dan ongeveer vijftije horecagelegenheden leeg, van bars tot discotheken. Alle jeugd uit de omgeving is daar aan het feesten geweest en heeft het nodige ingenomen. Wat er dan gebeurt hoef ik voor u niet te schetsen. Politie zegt een zero tolerance beleid te voeren en wat dat betekent qua houding richting het uitgaanspubliek mag ook duidelijk zijn. Kortom ieder weekend ontstaat er om 02.00 uur op de Grent een snelkookpan situatie.
Het sluitingsbeleid waarbij collectief om 02.00 uur de bezoekers door de deuren van de uitgaangsgelegenheden naar buiten moeten is nieuw. Wat ik niet begrijp is dat men bij de Gemeente Noordwijk zo dom is om te denken dat je dan e.e.a. beter kunt reguleren. Onzin, zoals hiervoor aangegeven, als je al het uitgaangspubliek tegelijkertijd de straat op stuurt is het wachten op problemen en dat wachten duurt dan echt niet lang. Beter zou het zijn om de sluitingstijden aan de individuele horeca gelegenheid over te laten (in overleg met de collegae / concurrenten), zie het voorbeeld van Utrecht. Relatief gezien beperkt dit de problemen en beperkt dit het risico dat bepaalde groepen tegenover elkaar komen te staan.

Top