ACTUEEL

Deel patiënten Maasstad ‘klebsiellavrij’ verklaard

Ruim een jaar na de uitbraak van de klebsiella-bacterie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn 27 patiënten 'schoon' verklaard. Zij hebben een jaar lang negatief getest op de bacterie. Dat betekent dat ze nu niet meer als besmet worden aangemerkt in hun patiëntendossier. Dat meldt Nu.nl.

Nog 63 mensen worden regelmatig getest. Als de bacterie bij hen een jaar lang niet gesignaleerd is, worden zij ook klebsiellavrij verklaard.

Uitbraak Klebsiella

De uitbraak van de bacterie waarbij 118 mensen besmet raakten en 28 patiënten overleden, heeft het ziekenhuis in 2011 miljoenen gekost. Volgens bestuursvoorzitter Anton Westerlaken gaat het om zo’n 8 à 9 miljoen euro. Sinds de uitbraak is het aantal patiënten verminderd, maar dat begint nu weer aan te trekken, zegt Westerlaken tegen Nu.nl.

Maatregelen Maasstad

Het ziekenhuis heeft sindsdien maatregelen genomen om de patiëntveiligheid te verbeteren. Zo is de communicatiestructuur verbetert en zegt Westerlaken binnen een half uur op de hoogte te zijn wanneer er een gevaarlijke bacterie wordt aangetroffen in een lab. De inspectie stelde vorig jaar dat als het ziekenhuis adequater had geregeerd op de bacterie-uitbraak, de schade beperkter zou zijn gebleven.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top