Finance

‘Geen old boys network meer in de zorg’

De twee organisaties van bestuurders en toezichthouders in de gezondheidszorg (NVZD en NVTZ) en hebben een code gepresenteerd die aangeeft wat de topmensen in de zorg maximaal mogen verdienen. Excessen zijn bij de nieuwe beloningscode taboe.

‘Hoge salarissen zijn niet te verkopen’

Volgens Jacques Gerards van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen (NVTZ) is de commissie die het voorstel heeft geformuleerd een jaar bezig geweest. Gerards: “Natuurlijk speelt de kwestie al langer. Ik heb begrepen dat er nauwelijks discussie is geweest binnen de twee organisaties over de code. De tijd was er rijp voor. Zorgbestuurders die boven de norm zitten qua salaris krijgen bijvoorbeeld hun ondernemingsraad tegenover zich die vraagt: Waarom verdient u meer dan een directeur van een vergelijkbare instelling? Die bestuurder snapt ook wel dat hij dat moeilijk kan verkopen.”

Toezicht houden kost tijd

Gerards denkt dat de imagoschade voor de zorgsector door dikbetaalde en bijverdienende bestuurders groot is. Het is hoog tijd dat dit soort incidenten tot het verleden behoren, aldus Gerards. Ook de tijd van een old boys network is volgens Gerards voorbij. Hij noemt de situatie bij Philadelphia dan ook een uitzondering. Gerards: “Het is juist van belang toezichthouders uit allerlei verschillende hoeken te halen. Die mensen scholen zich voortdurend bij. Je hebt zoveel werk aan een toezichthoudende taak dat je nooit meer dan een paar van die functies tegelijk kunt hebben. Eenderde van de toezichthouders is inmiddels vrouw. Het enige probleem dat ik nog zie is dat er te weinig allochtonen zijn.”(ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top