ACTUEEL

Kans op smog in weekeinde

Nederland moet zaterdag en zondag rekening houden met smogvorming door ozon. De luchtvervuiling zal waarschijnlijk optreden aan het einde van de middag of het begin van de avond. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag.

De smog kan vooral bij mensen met gevoelige luchtwegen tot klachten leiden, aldus het RIVM. Ook kinderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht kunnen last krijgen. De klachten zijn onder meer irritaties aan ogen, neus en keel, piepende ademhaling, hoesten en kortademigheid. Het gaat volgens het RIVM om 'matige' smogvorming. Zaterdag bestaat de grootste kans op smog in het zuiden en midden van het land. Op zondag is waarschijnlijk op meer plekken smogvorming, maar ook dan ligt het zwaartepunt in het midden en zuiden.

Oorzaak

De smogvorming is een gevolg van het mooie weer. Het ontstaat als er weinig wind staat en verontreinigende stoffen zich ophopen in de lucht. Onder invloed van veel zonlicht worden onder meer stikstofoxiden omgezet in ozon. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top