ACTUEEL

GroenLinks wil pgb fors uitbreiden

Fractievoorzitter Jolande Sap van GroenLinks wil dat in 2016 twee keer zo veel mensen gebruik kunnen maken van het pgb, als nu het geval is. Dat meldt ZorgVisie.

Sap vindt dat mensen de regie over de eigen zorg moeten kunnen behouden. Het pgb stelt ze daartoe in staat, omdat cliënten met een pgb zelf kunnen kiezen wie ze verzorgd, en hoe ze verzorgd worden.

Voorstel

Om een uitbreiding van het aantal pgb’s mogelijk te maken, presenteert Sap in ZorgVisie een aantal voorstellen. Zo pleit GroenLinks voor een integraal participatiebudget voor zorg, werk en onderwijs. Zo’n budget zou het eenvoudiger maken voor de patiënt en leidt ook tot minder bureaucratie. Daarnaast moet de urengrens geschrapt, evenals de ‘kan-bepaling’. Dankzij die bepaling kunnen gemeenten zelf bepalen of ze een pgb aanbieden of niet. GroenLinks wil dat de keuze aan de zorgbehoevende is. 

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

20 augustus 2012

'tuurlijk... Nog meer fraude in de hand werken... Allemaal gratis geld op kosten van de werkenden, uitgedeeld door links!

Boorsma

20 augustus 2012

De totale awbz-uitgaven zijn van 2003 tot en met 2009 gemiddeld met 6% per jaar gestegen.
De pgb-uitgaven zijn in diezelfde periode jaarlijks met 24% toegenomen. Deze cijfers komen van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Jolanda weet niet waar ze het over heeft als ze roept dat het aantal PGB's verdubbeld moet worden.

Frans van der Pas

21 augustus 2012

Het blijft een fascinerend gegeven dat nu 20% van de AWBZ gebruikers een pgb heeft, maar -en dat is opvallend- zij "slechts" 10% van het macro budget AWBZ gebruiken. Het verdubbelen van het aantal budgethouders bezuinigt dus. Wel graag het pgb reserveren voor eigen regie.

Top