ACTUEEL

DSW wil af van luxe afkickprogramma’s

Afkicken in luxe resorts, zoals Jellinek Retreat Curaҫao, is niet nodig en veel te duur. Dat heeft directeur Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW tegenover Radio Wereldomroep Nederland (RWN) laten weten.

De Nederlandse wet verplicht verzekeraars vooralsnog tot  betaling, omdat de patiënt anders wordt beperkt in zijn keuzevrijheid. DSW ziet dit graag veranderen om zo het groeiende aantal luxe afkickprogramma’s een halt toe te roepen. "Door de nieuwe klinieken en de nieuwe vormen is het enorm duur geworden", aldus Oomen. Daarnaast heeft hij vragen bij de kwaliteit, omdat de nieuwe instellingen iedereen opnemen: "Voor vier of zeven weken tegen hele hoge prijzen." In het verleden was de verslavingszorg juist vooral ambulant, dus zonder opname in een kliniek.

Kwaliteit

Volgens Oomen kost een behandeling in een kliniek meer dan 100 duizend euro per jaar per patiënt, terwijl "succes allerminst verzekerd is”. De directeur is kritisch over de betrokkenheid van ex-verslaafden bij nieuwe klinieken. Oomen: "Kennelijk denkt men dat ervaringsdeskundigen beter helpen dan gekwalificeerd personeel." De controle op de kwaliteit door de autoriteiten schiet volgens hem tekort.

BV

Oomen richt zijn pijlen ook op een gerenommeerde kliniek als de Jellinek. Het oprichten van een aparte BV waarin de activiteiten van de Jellinek Retreat Cura?ao zijn ondergebracht, doet Oomen vermoeden dat Jellinek uit is op zo veel mogelijk winst. Om die reden gaat DSW de rekeningen van Jellinek Retreat niet betalen: "Voor gevestigde partijen is zo'n constructie niet toegestaan." Het heeft geen pas om gewone premiebetalers te laten meebetalen aan dure behandelingen, die alleen bereikbaar zijn voor mensen die een ticket naar Curaçao kunnen betalen, aldus Oomen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

de vries

2 september 2012

Waar zijn de statistieken van de resultaten gebleven?
Zijn die er wel?
Kan iemand mij dat mailem?

Top