ACTUEEL

Aantal meldingen voedselinfecties daalt

Ook in 2011 kregen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het RIVM minder meldingen van voedselinfecties en vergiftigingen dan in voorgaande jaren.

Onderschatting

In 2011 kreeg de NVWA 363 meldingen van mogelijke voedselinfecties, in 2010 waren dat er 432. Het RIVM kreeg via de GGD'en 42 gevallen van voedselinfecties door met 368 zieken. Dit laatste aantal bleef in de afgelopen acht jaar redelijk stabiel.  Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport van de NVWA en het RIVM. Achter de daling van het aantal meldingen zit volgens de organisaties een flinke onderschatting van het aantal voedselinfecties. Naar schatting zijn jaarlijks zo’n 680.000 mensen in Nederland ziek na het eten van besmet voedsel. Maar de meeste infecties worden niet gemeld.

Internationale uitbraken

Opvallend in 2011 waren drie international voedseluitbraken. In Duitsland werden elf Nederlanders ziek door het eten van besmette fenegriekkiemen. In een vliegtuig is na het eten van een dessert een Salmonella Heidelberg-besmetting ontstaan. En na het eten van Nederlandse taugé zijn zowel in Nederland als in Duitsland mensen ziek geworden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top