ACTUEEL

'Ziekenhuizen verbeteren veiligheid wel'

De Nederlandse ziekenhuizen werken volop aan het verbeteren van de patiëntveiligheid en zullen dat ook in de komende jaren blijven doen. Dat stelt het VMS Veiligheidsprogramma in reactie op een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

In het NTvG van vorige week schreven onderzoekers van IQ-Healthcare dat het VMS veiligheidsprogramma niet leidt tot een halvering van de vermijdbare sterfte in de ziekenhuizen. Volgens de auteurs verbetert de patiëntveiligheid ‘frustrerend traag’, onder meer vanwege de weinige bewezen effectieve interventies om de veiligheid te verbeteren. Ook is het volgens de onderzoekers vanwege de complexiteit ingewikkeld om de effectiviteit van maatregelen te evalueren.

Complexiteit

Dat laatste ontkent manager Brigit Heemskerk van het VMS Veiligheidsprogramma niet. Heemskerk: “We hebben vijf jaar de tijd gekregen om het programma te implementeren en de resultaten zichtbaar te maken. Daar zitten we nu midden in. Een uitgebreide evaluatie presenteren we in het voorjaar van 2013, als de resultaten van de tien thema’s bekend worden gemaakt.” In november 2013 volgt dan een onderzoek van het ministerie van VWS, waaruit moet blijken of er inderdaad minder vermijdbare schade is in de ziekenhuizen. Heemskerk: “Dat onderzoek betreft overigens álle initiatieven die genomen zijn, niet alleen het VMS Veiligheidsprogramma.”

Traag

Dat het tijd kost om de patiëntveiligheid te verbeteren geeft het Veiligheidsprogramma ook toe. "Natuurlijk kost het tijd," zo staat het in het persbericht. "Het gaat immers om aanpassing van gedrag en aanpassen van de dagelijkse zorgverlening."

Nieuwe inzichten

In de reactie stelt VMS Veiligheidsprogramma dat alle doelstellingen en interventies wel degelijk 'evidence based' zijn, maar dat het om een 'dynamisch programma' gaat. Heemskerk: "We hebben er altijd rekening mee gehouden dat onderweg nieuwe inzichten konden ontstaan. Dat is echter geen reden om niet met de patiëntveiligheid aan de slag te gaan."

Meer dan cultuur

De onderzoekers van IQ-Healthcare schreven in het NTvG ook dat de relatie tussen een verhoogd veiligheidsbewustzijn en veiliger zorg ‘twijfelachtig’ is. Heemskerk wijst er in haar reactie op dat het bij het VMS Veiligheidsprograma en de daartoe behorende veiligheidsmanagementsystemen om meer dan ‘cultuur’ gaat. “Het gaat er ook om dat ziekenhuizen systematisch inventariseren waar de risico’s zitten om continue verbeteringen door te voeren in de organisatie.”

Veiligheidsmanagementsysteem

Het VMS Veiligheidsprogramma loopt eind dit jaar af. Inmiddels stelt 96 procent van de ziekenhuizen dan een geaccrediteerd veiligheidsmanagementsysteem te hebben. 46 ziekenhuizen hebben dat nu al.

Onderwijs

De betrokken organisaties hebben afgesproken dat patiëntveiligheid op het programma blijft staan. Momenteel ontwikkelen medewerkers van het programma daarom een leidraad voor het onderwijs. Voor zowel mbo, hbo als universiteit leggen ze daarin vast hoe patiëntveiligheid beter in het onderwijs geïntegreerd kan worden. De leidraad moet eind dit jaar af zijn. (Daan Marselis)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

26 augustus 2012

Een logische reactie van VMSzorg. Je kan moeilijk beweren - na al die miljoenen subsidie die deze club heeft opgesoupeerd de afgelopen 7 jaar - dat het allemaal niet heeft geholpen. Mw. Heemskerk praat over cultuur en gedrag en hoe belangrijk die zijn in dit kader van veiligheid. Ook dat zijn ware woorden.
Maar waar VMSzorg zich vooral mee bezig heeft gehouden is om die miljoenen te steken in het verstevigen van bureaucratische activiteiten, richtlijnen (al dan niet evidence based), herinrichten van commissiestructuren, certificering van managementsystemen en inefficiënte analysemethoden.
Er wordt veel over patiëntveiligheid gepraat de laatste jaren, alle instellingen zijn ermee bezig, maar om, zoals VMSzorg, te concluderen dat daarmee de veiligheid ook daadwerkelijk is verbeterd is een gotspe. De administratie is toegenomen, veel zogenaamd gestandaardiseerde flauwekul en alles maar melden, net als het aantal vinklijsten, en daarmee de weerstand bij talloos veel werkers in de zorg.
Goed dat die subsidie ophoudt aan het eind van dit jaar, dan kunnen we die zorg voor veiligheid gewoon weer aan de instellingen zelf overlaten.

Top