ACTUEEL

‘Eigen bijdrage doet aios afhaken’

Een eventuele eigen bijdrage voor artsen in opleiding zal aanzienlijke aantallen potentiële medisch specialisten afschrikken. Dat zegt bestuurssecretaris Jacqueline Lupking van de vereniging van artsen in loondienst in een interview met Skipr.

Een ambtelijke werkgroep opperde onlangs het idee om artsen in opleiding tot medisch specialist een eigen studiebijdrage van 13.400 euro per jaar te laten betalen. “Dat betekent in concreto dat mensen die 3100 euro bruto per maand verdienen, 1000 euro netto per maand gaan bijbetalen aan hun opleiding gedurende zes jaar”, stelt Lupking. “Dat kunnen ze zich niet permitteren en dat betekent dat velen zullen moeten lenen. In zes jaar is dat zo’n tachtigduizend euro oftewel een studieschuld van in totaal een ton, omdat de meesten al studieschuld tijdens hun studie geneeskunde hebben opgebouwd.”

Afhaken

Volgens Lupking betekent dit dat veel studenten geneeskunde zullen afzien van een vervolgopleiding tot medisch specialist. “Er zullen ongetwijfeld mensen afhaken, omdat de banken op dit moment ook geen leningen zullen willen verstrekken en omdat mensen ook een bestaan willen opbouwen”, zegt Lupking. “Ze zijn dan rond de dertig, willen een heus, een gezin, dat kan dus allemaal niet als ze met dit soort financiële consequenties worden geconfronteerd.”

Actie

Om een gezamenlijke stem tegen de mogelijke eigen bijdrage te laten horen houden de Jonge Orde en de Landelijke Vereniging voor Medisch Specialisten in Opleiding (LVAG) samen met de LAD en Orde op woensdag 22 augustus in het LUMC een Aios Actie Avond. Tijdens de bijeenkomst zal minister Schippers van Volksgezondheid  haar beleid met betrekking tot de opleiding toelichten. Volgens de organisatoren hebben zich ruim duizend aios aangemeld. Om die reden is verdere inschrijving stopgezet.

De LAD is een van de partijen die betrokken is bij het Grote Zorgdebat dat op 29 augustus in Nieuwegein wordt gehouden. Kijk voor meer interviews op Skipr webtv.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

van der Vlis

22 augustus 2012

De specialistenlobby is weer begonnen!

Kijk bij het grote zorgdebat ook even op de parkeerplaats naar de grote van de auto's van de sprekers om het een en ander in het juiste perspectief te plaatsen!

Anoniem

22 augustus 2012

“Ze zijn dan rond de dertig, willen een heus, een gezin, dat kan dus allemaal niet als ze met dit soort financiële consequenties worden geconfronteerd.”

Beetje slordig denk ik.

Van der Vlis

22 augustus 2012

Er zijn wel meer dertigers die een huis willen, die gestudeerd hebben maar die dit ook niet kunnen kopen.

Tja studieschuld, tijdelijke contracten (vaak bij de uitzendoplichters) een iets lager salaris dan de gemiddelde afgestudeerde arts...

Top