ACTUEEL

Bestuur VUmc sluit maatregelen niet uit

Het bestuur van het VUmc zegt niet te zullen aarzelen om "dat wat nodig is" te doen om het conflict tussen medisch specialisten in het ziekenhuis op te lossen.

 "Verdere maatregelen worden niet uitgesloten, maar we kunnen niet vooruit lopen op wat voor maatregelen er eventueel nodig zijn", aldus een woordvoerder van het ziekenhuis woensdag.

Verscherpt toezicht

Het ziekenhuis van de Vrije Universiteit in Amsterdam werd dinsdag onder verscherpt toezicht geplaatst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Doordat er ruzie is tussen diverse medisch specialisten, loopt de veiligheid van patiënten gevaar volgens de IGZ. Het ziekenhuis heeft de IGZ verkeerd voorgelicht over het conflict, zo is duidelijk geworden.

Het VUmc heeft direct daarop alle longchirurgische activiteiten stilgelegd. Longchirurgische operaties die niet kunnen worden uitgesteld, zullen worden uitgevoerd in het AMC of het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam.

Stopzetten

In totaal worden er per week ongeveer 5 tot 6 van dat soort operaties uitgevoerd. Een woordvoerder van het ziekenhuis benadrukt dat het stopzetten van de operaties een keuze was van het ziekenhuis en niet een verplichting van de IGZ.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vindt dat het bestuur van het VUmc moet opstappen, omdat het nu voor de tweede keer in opspraak komt. De federatie verwijst naar de camera's die het ziekenhuis eerder dit jaar liet ophangen voor een tv-programma. Ook toen zijn er volgens de NPCF beslissingen genomen die niet in het belang van de patiënten waren.

Raad van Toezicht

De woordvoerder van het ziekenhuis kan daar niet op reageren. "De raad van toezicht is volledig op de hoogte van de gang van zaken. En zij zijn de enige instantie die gaat over het al dan niet ontslaan van het bestuur." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Yvonne

25 augustus 2012

Jammer dat het nu zo moet gaan,maar er moet geschoond worden om weer vrij te kunnen ademen. ik hoop dat dit niet ten koste van fijne mensen gaat en dat de sfeer weer veilig genoeg wordt Het gaat toch om er voor de patienten goed te kunnen zijn en dat het zakelijkeaspect niet de goede zorg ontneemt of vertroebeld. Het wordt tijd dat. Het VU zich hersteld en dat zowel personeel als patienten kunnen ontspannen onder de juiste aansturing van een goed bestuur wat in een goed lopend ziekenhuis thuis hoort. Gekibbel kan beter omgetoverd worden tot fijne zorg zodat het weer rust krijgt en het VU zich kwalitatief en met de juiste attitude gaat instaan zoals het hoort te zijn.. Goede Zorg en dan met het hart gegeven!

Top