ACTUEEL

Schippers: conflict VUmc ettert te lang door

Het conflict tussen de medisch specialisten in het VUmc in Amsterdam "ettert nu echt te lang door". Dat zei minister Edith Schippers van Volksgezondheid woensdag op BNR Nieuwsradio. Ze noemde de situatie onacceptabel.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg plaatste het VUmc dinsdag onder verscherpt toezicht. Daarop legde het ziekenhuis de longchirurgische activiteiten stil. Volgens Schippers heeft de raad van bestuur van het VUmc de inspectie niet volledig ingelicht. "En dan druk ik me mild uit", zei ze.

Schaduw

Schippers zei niet te begrijpen dat de specialisten er zelf niet uitkomen. "Ik denk dan als simpel mens: jullie zijn allemaal hoogopgeleide mensen die kiezen voor een vak waarbij je ernstig zieke mensen beter moet maken. Kunnen jullie niet over je eigen schaduw heenstappen?"

Op de vraag of de raad van bestuur van het ziekenhuis moet opstappen, zoals de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie wil, ging Schippers niet in. Dat is volgens haar aan de raad van toezicht en niet aan de politiek.

Onacceptabel

Ook PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma noemt het "onacceptabel" dat levens van patiënten in gevaar komen door de ruzies. Schippers moet er van haar op toezien dat "deze zorgwekkende kwestie zo snel mogelijk tot het verleden behoort". (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 augustus 2012

Hoogopgeleiden die niet over hun schaduw heen kunnen stappen mevrouw Schippers? Misschien is dat juist wel het probleem. Een belediging voor mensen met een minder hoge opleiding zoals mevrouw Schippers dat stelt. Het probleem is het ego van menig specialist.

Anoniem

23 augustus 2012

Dat men nog in sprookjes gelooft is op zich al een sprookje. De gekozen structuur op de IC deugt niet en dat is al jaren aangetoond elders. Een gecompliceerde patient hoort collegiaal behandeld te worden en degene die start als hoofdbehandelaar en de operatie verricht moet dit ook blijven . De collega's op de IC horen hem op de hoogte te houden en te overleggen en niet zoals hier eigen rechter en behandelaar te zijn en de operateur volledig uit te schakelen. Maar ja met zulke ego's is dit te verwachten en daarom zal er wel voor die structuur gekozen zijn. De oplossing schoon schip iedereen eruit zonder een riante ontslagvergoeding en de structuur aanpassen. En Schippers moet ophouden in sprookjes te geloven en domme opmerkingen te maken.

Top