ACTUEEL

UMC’s zetten in op effectiviteit

UMC’s zetten in op effectiviteit

De Universitaire Medische Centra (UMC’s)willen bij onderzoek en innovatie steeds nadrukkelijker kijken naar effectiviteit en kosten. Dat laat voorzitter Elmer Mulder van de overkoepelende federatie NFU weten in een interview met Skipr.

“Innovatie en wetenschappelijk onderzoek is een kernelement in de publieke taak van de UMC’s”, zegt Mulder. “Van veel behandelingen is de effectiviteit onvoldoende bewezen. Allerlei technieken worden ingevoerd zonder dat er goede analyse plaats vindt van wat nou effectief is. Oftewel: wat voegt de behandeling nu echt wat toe aan de kwaliteit voor de patiënt? We zullen de komende jaren een inspanning moeten doen om er voor te zorgen dat de effectiviteitsbeoordeling beter wordt. Dan kan innovatie bijdragen aan kostenbeheersing.”     

Ontwikkelingskosten

Als voorbeeld noemt Mulder de ontwikkelingen op het gebied van beeldvormende techniek. “Met behulp van tracers kunnen we steeds beter zichtbaar maken wat de effecten van medicijnen zijn”, legt Mulder uit. “Zo kun je medicijnen niet alleen effectiever doseren, maar ook veel beter beoordelen welke medicijnen helpen en dat kan de ontwikkelingskosten van medicijnen beperken.”

Patiëntbetrokkenheid

Volgens Mulder moet bij de afweging of een behandeling of medicijn doelmatig is niet alleen gekeken worden naar de klinische effectiviteit. Ook de gevolgen voor de patiënt, gemeten in kwaliteit van leven, welbevinden en deelname aan de samenleving, zouden moeten worden meegewogen. “De patiënt is een goede gesprekspartner als het gaat om het kiezen van effectieve behandelingen en dat zijn niet altijd de duurste. Zeker in de chronische zorg kun je slagen  maken door de patiëntbetrokkenheid beter in te bouwen.”

Misverstand

In veel analyses over kostenontwikkeling in de zorg wordt innovatie aangewezen als een van de voornaamste kostenverhogende factoren. “Het is een misverstand dat innovatie geld kost”, vindt Mulder. “Het omgekeerde is waar. De ervaring laat zien dat gerichte innovatie de kosten kan terug dringen. Daarbij entameert het een enorme hoeveelheid economische activiteit.”

De Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) is één van de partijen die betrokken is bij Het Grote Zorgdebat. Naast de NFU zijn dit: ActiZ, SGF, GGD Nederland, GGZ Nederland, VGN, NVZ-Ziekenhuizen, CG-Raad, ZN, KNMP, NPCF, V&VN, BTN, Platform VG, KNGF, Verenso, KNOV, LHV, Orde van Medisch Specialisten, LAD, KNMG, NVTZ en VHN.

Skipr is mediapartner van Het Grote Zorgdebat. In aanloop naar het debat publiceert Skipr interviews met vertegenwoordigers van de organiserende partijen. Deze en andere artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen zijn terug te vinden in het dossier over de verkiezingen en op Skipr webtv. Het debat vindt 29 augustus van 16.00 uur tot 18.00 uur plaats. Het Grote Zorgdebat is live te volgen via Skipr.

 

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 augustus 2012

Weer iemand die zegt: geef ons veel geld dan zullen de kosten dalen. Hoevaak krijgen we dat voor de verkiezingen nog te horen?

Deze meneer zit verder van de waarheid dan alle anderen omdat nieuwe medische technologie de belangrijkste veroorzaker is van stijgende kosten in de zorg. Veel belangrijker dan bijvoorbeeld de vergrijzing.

Anoniem

23 augustus 2012

Is dit niet dhr Mulder van het VUmc?
Tja....

wansink

23 augustus 2012

Hoe kan bestuursvoorzitter Elmer Mulder van het Amsterdamse VUmc - publiekelijk geheel afwezig tijdens de grootste crisis ooit die mede door zijn gebrek aan leiderschap en communicatie in het VUmc voortwoekert - er in dit propagandafilmpje doodleuk op losbabbelen over de toekomst van de Nederlandse UMC's, als de reputatie van het VUmc ernstig in het geding is en de academische toekomst van dit ziekenhuis mogelijk niet langer kan worden gewaarborgd?

van Zanten

23 augustus 2012

Het is natuurlijk onzin om te roepen (#1) dat er om veel geld gevraagd wordt om de kosten te laten dalen. Los van wat er nu allemaal in het VUmc speelt (#2 #3, Mulder staat hier namens de NFU) is de kern van zijn verhaal dat innovatie echt wat moet opleveren en de effciency moet verbeteren. Daar heeft hij gewoon een punt.

Zo werkt het namelijk ook in alle andere sectoren, alleen de zorg weet het voor elkaar te krijgen om de werkwijze steeds duurder te maken. Mulder stelt dat je dus moet sturen op wat het oplevert versus wat het kost en daar heeft hij gelijk in. Veel behandelingen zijn onnodig of een soort try en error en dat is eigenlijk absurd.

Wat hij niet zegt is dat de werkwijze in de UMC's ook op de schop moet. De hoge kosten en geringe effectiviteit worden mede veroorzaakt doordat alle techniek die er al is belabberd gebruikt wordt. De oorzaak is dus niet de techniek zelf! Innovatie heeft ook te maken met je werkwijze aanpassen en zorgen dat je interne processen optimaal lopen.

wansink

23 augustus 2012

Hear hear. Mee eens, behalve met de laatste alinea. Techniek wordt in andere dan academische ziekenhuizen belabberd gebruikt. Overbodig onderzoek (+ verspilling materiaal + dure inkoop + dure, grote gebouwen) allemaal mede oorzaak enorme kostenoverschrijdingen. Aantoonbaar teveel PETScans etc in Nederland + nog altijd te weinig productieve uren overige echo-, roentgen- en scanapparatuur. Heeft mede te maken met ego's medisch specialisten die allemaal de nieuwste en de beste spullen willen hebben, niet dan?

wansink

23 augustus 2012

Tav #5 in reactie op #4 Excuses: het woordje "ook" is weggevallen in 2e zin. Dus: techniek wordt ook in andere dan academische ziekenhuizen belabberd gebruikt.

Jaspers

24 augustus 2012

#2 #3 Jammer dat er meteen twee onderwerpen door elkaar gegooid worden.

#1 #4 #5, Het klopt dat Techniek mede veroorzaker is van de stijgende kosten (laatst weer een trots ziekenhuis met de zoveelste DaVinci robot).

Maar dat is juist de reden om hierop door te innoveren, om te zorgen dat er juist die apparatuur komt die wel effectief en betaalbaar is (product-innovatie) en dat er met apparatuur zo effectief en efficient mogelijk gewerkt wordt (proces-innovatie).

En dat hoorde ik meneer Mulder terecht ook zeggen

Top