ACTUEEL

‘Echometing van vaatwanddikte is zinloos’

Het heeft geen zin om in de algemene bevolking mensen met een verhoogd risico op vaatziekten op te sporen via een echometing van de halsslagader. Dat concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht in het tijdschrift JAMA.

Een verdikte vaatwand in de halsslagader wijst op aanwezigheid van slagaderverkalking en is dus een risicofactor voor vaatziekten. Steeds meer wetenschappers suggereren daarom dat een echometing van de vaatwand onderdeel zou moeten worden van het standaardonderzoek om mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten op te sporen.

Risicofactoren

Volgens de onderzoekers voegt het meten van slagaderverkalking nauwelijks iets toe aan de bekende risicofactoren, zoals leeftijd, geslacht, bloeddruk, cholesterol, rookstatus en gebruik van bloeddrukverlagers.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 augustus 2012

Carotid Intima-Media Thickness on Ultrasound
.Recommendation for Measurement of Carotid Intima-Media Thickness
.Class IIa
Het is toch wel merkwaardig dat de groep uit Utrecht zich zo uit. Zoals bekend zijn er juist weer nieuwe richtlijnen bekend gemaakt waar juist wel voor intermediate risico een carotis IMT met het meten van de plaque formatie geindiceerd is level II bewijs. Bijgaand een referentie van de gezamelijke richtlijk van het American College of Cardiology en de American Heart Association.(2010)
1Measurement of carotid artery IMT is reasonable for cardiovascular risk assessment in asymptomatic adults at intermediate risk (240- 241). Published recommendations on required equipment, technical approach, and operator training and experience for performance of the test must be carefully followed to achieve high-quality results (241). (Level of Evidence: B). Het is zeker zo dat uiteraard nauwkeurig met deze methode om dient te gaan, echter dat deze methode in verschillende landen een standaard is geworden bij intermediate cardiovasculair risico moet toch ook wat zeggen.
Hoe moet ik anders de stap van Dr Agatston, de vader van de calcium score zien nu hij naar de CIMT methode is overgestapt?

Barth

23 augustus 2012

De Conclusie van de autheurs aan het einde van het artikel geeft aan dat het toch niet zinloos is.?"The addition of common CIMT measurements to the Framingham Risk Score was associated with small improvement in 10-year risk prediction of first-time myocardial infarction or stroke". De discussie gaat voort !

Barth

27 augustus 2012

Op het Europese Congres van Cardiologie dat op dit moment in Munchen gehouden wordt, zijn er maar liefst ruim 400 abstracts over IMT waar men de nadruk legt welke verdere toepassingen er nog verder voor de CIMT zijn. Frappant dat Artsen net en Skipr hier geen melding van maken.

Top