ACTUEEL

‘Cliënt belandt te makkelijk in tweedelijns ggz’

Mensen met psychische klachten moeten zoveel mogelijk in de eerste lijn behandeld worden. Dat stelt directeur Paul van Rooij van branchevereniging GGZ Nederland in een interview met Skipr.

“Mensen komen nu te makkelijk in de gespecialiseerde tweede lijn terecht, terwijl ze ook in een eerstelijns praktijk of bij de huisarts behandeld kunnen worden”, stelt van Rooij. “We moeten ook proberen mensen eerder te zien om zo te voorkomen dat ze in de gespecialiseerde en dus ook duurdere ggz terecht komen.”

Bestuurlijk akkoord

In vergelijking met andere zorgsectoren groeit de vraag naar geestelijke gezondheidszorg al jaren buitenproportioneel. Om die reden heeft minister Schippers van Volksgezondheid eerder dit jaar afspraken gemaakt met de ggz over een beperkte kostengroei. “De ggz kan efficiënter werken,”erkent Van Rooij. “Dan kun je denken aan innovatie op bijvoorbeeld het ontwikkelen van e-health, maar ook aan een andere manier van behandelen: meer thuis in plaats van in een kliniek. Ook het samenwerken met huisartsen en ziekenhuizen levert geld op. Die trend willen we de komende jaren doorzetten. Onze vraag aan de politiek is dan ook: respecteer het bestuurlijk akkoord en laat ons aan de slag gaan met de thema’s die daar in staan.”

Beschamend

Als het om verwachtingen jegens de politiek gaat, hoopt GGZ Nederland dat een aantal maatregelen worden terug gedraaid, zoals de eigen bijdrage in de ggz. “Die stigmatisering van ggz-cliënten is een beschamend stukje beleid dat snel zou moeten veranderen”, stelt van Rooij. Ook de overheveling van de jeugd-ggz naar de gemeenten vindt Van Rooij een slecht idee. “Jeugd-ggz is medische zorg voor zieke kinderen, die gewoon verzekerd moet zijn en betaald moet worden”, aldus Van Rooij.

GGZ Nederland is één van de partijen die betrokken is bij Het Grote Zorgdebat. Naast GGZ Nederland zijn dit: ActiZ, SGF, GGD Nederland, VGN, NFU, NVZ-Ziekenhuizen, CG-Raad, ZN, KNMP, NPCF, V&VN, BTN, Platform VG, KNGF, Verenso, KNOV, LHV, Orde van Medisch Specialisten, LAD, KNMG, NVTZ en VHN.

Skipr is mediapartner van Het Grote Zorgdebat. In aanloop naar het debat publiceert Skipr interviews met vertegenwoordigers van de organiserende partijen. Deze en andere artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen zijn terug te vinden in het dossier over de verkiezingen en op Skipr webtv. Het debat vindt 29 augustus van 16.00 uur tot 18.00 uur plaats. Het Grote Zorgdebat is live te volgen via Skipr.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Thate

22 augustus 2012

De aardverschuiving in de GGZ naar ambulante hulp is overduidelijk al aanwezig. Echter de gehanteerde FACT methodiek heeft ernstige negatieve effecten op de gezondheid van de ggz patient. Ik heb in http://tinyurl.com/ggzsmeekbede een oproep gedaan aan de GGZ om een discussie over deze negatieve aspecten, zoals geen support in het weekend, geen controle op bijwerkingen medicijnen en een falend "opschakelings" mechanisme, op gang te brengen. Echter de GGZ is kompleet stil, geen reactie nop niks.

Ik hoop ten stelligste dat er aandacht voor dit punt komt in het debat.

Niets doen is onverantwoord.

Bart Thate
Ervaringdeskundige GGZ (schizofrenie)

Koppenol

23 augustus 2012

Duizenden zijn nog steeds de klos beneden die tien uren pgb onder andere, en deze regering moest ook de ogen uit de k.p schamen dat ze dat flikken over ruggen van mensen en zelfs hulpbehoevende kinderen onder andere.
De waanzin is dat je zit met politici die zelf geen zak hebben gedaan toen die gedoogconstructie er zat. PGB ingevoerd veel vroeger al was prima begeleiding die mensen zelf konden regelen, en eerlijk gezegd worden burgers belazerd op een vieze manier ook. Aangezien de dan zogezegd gepleegde "fraudes" door instellingen veelal werden gepleegd en zeker niet door cliënten zelve...
En ...worden die "bestuurders" aangepakt dan? Nee. Zijn die salarissen al afgetopt? Nee. Je zou denken wat een corrupt zootje toch? Het zorgdebat laat me niet lachen. Er is geen enkel debat nodig als ze stoppen gewoonweg met afbraak van zorg. Schaam u allen, en zeker de machthebbers dat je zo omgaat met uw medemensen. Door te denken dat stemmen in Nederland ook maar enige invloed zou hebben, is al verkeerd. U heeft allen geen moer te vertellen in een "rechtsstaat" Nederland waarin bestuurders en machthebbers de handen boven het hoofd worden gehouden al jaren, jaja, waarin familierecht een zootje is, waarin instanties inzake kinderbescherming volkomen nog steeds langs mekaar heenwerken en een ggz nog steeds geen meldplicht heeft nota bene!!
Dat is geen rechtsstaat. Die voorspiegeling eerst eens aanpakken en bedonder de mensen niet langer. De zorg die mensen namelijk als je pgb af zou schaffen gaan gebruiken is vele malen duurder van instellingen zelf en de vraag ook nog is werd er daar wel zorg geleverd? Dachten mensen nu werkelijk dat een ker een praatje in de zoveel maanden "behandeling of begeleiding" is in realiteit en dat dat ZORG is??? Zo wordt het gebracht met een hoop "bombarie" op websites, die trouwens ook bol staan van de waanzin, alleen om te verkopen meer niet.
Bizar, verrot en nog steeds NIKSgeleerd Nederland. Een kinderbeschadigend verrot land voor velen met een enorme patiëntjeskwekerij. Dat is het hier letterlijk.
Mensen met geld, miljoenen gaan voor. Rijken steeds meer macht en steeds meer ellende en armen kweken. Dat waren jullie "politici" En nog even: Kinderen duizenden die al jaren opzettellijk worden "vervreemd" in datzelfde verrotte systeem Nederland geheten en vaders die in de stront worden gedouwd onnodig met valse rapportages ook in zaken, jaja Raad KB heer Th en heer E, en drectoraat Utrecht, heeft mede die hoop ggz patiënten en overstroming Jeugdzorg veroorzaakt. Dat heet medeplegen kindermishandeling!
(Gardner). De feministes die daaraan meedoen moesten worden veroordeeld- vervolgd, beter idee!
En geen gezag meer geven aan moeders met "borderline" zoas geval S. en vele vele anderen ondertussen waarbij Gvd rechters de verhalen van dat soort vrouw zonder enige controle op papier blijken te kwakken. Nog steeds dus....

Top