ACTUEEL

UMC Utrecht scherpt mediaregels aan

UMC-medewerkers zijn verplicht om alle mediaverzoeken aan persvoorlichters te melden. Het UMC Utrecht wil zo beter de privacy van patiënten bewaken, zo meldt het Utrechts Universiteitsblad.

De voorschriften zijn het strengst over beeldverslaggeving. Bij filmopnames is een fiat van de afdeling juridische zaken én de raad van bestuur nodig. Geïnterviewde medewerkers en patiënten krijgen vooraf een schriftelijke verklaring, die ze het recht geeft op elk moment van deelname af te zien, schrijft de UMC Krant, het informatieblad voor medewerkers. Ook journalist en fotografen ondertekenen zo’n verklaring.

VUmc

Ziekenhuizen kregen eerder het verzoek van minister Schippers om terughoudend om te gaan met media. Aanleiding: het gebruik van verborgen camera's in het VUmc voor het omstreden televisieprogramma ‘24 uur tussen leven en dood’. Het UMC Utrecht was overigens ook benaderd door de makers van het televisieprogramma, maar wilde niet meewerken.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 augustus 2012

Tja, maar dat mag een UMC wettelijk natuurlijk niet.

Laten we nog even kijken naar de tekst: "UMC-medewerkers zijn verplicht om alle mediaverzoeken aan persvoorlichters te melden. Het UMC Utrecht wil zo beter de privacy van patiënten bewaken".

De U staat voor universitair, daardoor is het UMC verplicht de wetenschappelijke medewerkers "academische vrijheid" te garanderen. En die academische vrijheid bevat ook de vrijheid te bepalen wanneer en op welke wijze onderzoeksresultaten bekend worden gemaakt (zie bijvoorbeeld wikipedia.nl.)

Academische vrijheid wordt door vele werkgevers niet begrepen, en door nog meer met voeten getreden, maar een dergelijke openbare afschaffing van dit wettelijke recht heb ik nog niet eerder gezien.

Top