ACTUEEL

'Ontslag klokkenluider VUmc onaanvaardbaar'

De Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) vindt het onaanvaardbaar dat longarts Piet Postmus door het VUmc op non-actief is gezet. Dat liet de organisatie onder voorzitterschap van Pieter van Vollenhoven donderdag weten.

Postmus trok aan de bel over de interne ruzies tussen artsen bij het Amsterdamse ziekenhuis. De patiëntveiligheid zou daardoor in het geding kunnen zijn. Dinsdag besloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het VUmc onder verscherpt toezicht te stellen.

Lof

"Deze hoogleraar verdient niet alleen onze lof, maar benadrukt wederom dat onze samenleving op korte termijn gebaat zou zijn met een goede klokkenluidersregeling", aldus de SMVP.

Van Vollenhoven hoopt dat de druk zo groot zal worden dat het ontslag van Postmus ongedaan wordt gemaakt, zo zei de SMVP-voorzitter donderdagavond in het NOS-radioprogramma Met het oog op morgen. Het bestuur van het VUmc zou volgens hem juist dankbaar moeten zijn dat de longarts de moed heeft gehad misstanden te melden. Het bestuur heeft de eindverantwoordelijkheid voor het leveren van verantwoorde zorg. Van Vollenhoven vindt dat de bestuursleden zich moeten beraden over de vraag of ze de verantwoordelijkheid voor die taak nog willen dragen. (ANP)

9 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 augustus 2012

Hoeveel tijd heeft de RvT van het VUmc nodig om het ontslag openbaar te maken. Nu komt er een golf van dergelijke reacties over het VUmc heen en is de publicitaire schade vrijwel niet te overzien.

de Groot

23 augustus 2012

Over framing gesproken...De feitelijke kop zou moeten zijn: VUmc ontslaat dwarsligger/etterbak/egotripper/arrogante professional/ongeschikt teamlid(keuze variant)
Door de term klokkenluider ontstaat een soort heldendom terwijl het gaat om een professional die eerst zijn eigen regels schendt, ongelijk krijgt van een groep onafhankelijke deskundigen en vervolgens doorgaat.
Daar gedul mee hebben is misschien wel de enige 'fout". Sneller weg met dit type medewerkers en je organisatie blijft gezonder.
Dat de SMVP er ook nog over begint onderstreept de overtolligheid van dit type instituten

wansink

23 augustus 2012

Helemaal eens met reactie #2 van De Groot. Bewuste longarts is geen klokkenluider. Maar een klikspaan. Het woord klokkenluider is een "buzzword" dat volkomen ten onrechte te pas en te pas wordt gebruikt door bange politici en overspannen media. Maar wie beschermt die man eigenlijk, zodat ook de Telegraaf vanochtend weer een huilebalkenverhaal over hem kon optekenen? Friends in high places, vanzelfsprekend. De longarts in kwestie mag een prima reputatie hebben gehad, hij ligt "bij geruchte" al jaren dwars - wat meteen de niet onbelangrijke vraag doet rijzen of hij soms degene achter de anonieme stukken (IGZ-rapport) is die eind 2011 gelekt zijn naar eerst de Telegraaf, en daarna naar de NOS en de Volkskrant - waarna alles uiteraard anoniem klakkeloos werd opgetikt. Van Vollenhoven hoort zijn werk beter te doen. Eerst research, dan reactie. Inderdaad, die SMVP - nooit eerder van gehoord, sorry - is volkomen overbodig.

boven

23 augustus 2012

Heer/mevrouw Wansink (Willem?) roept om betere research. Merkwaardig dat je dan op basis van "geruchten" de indirecte conclusie trekt, of in ieder geval suggereert, dat door hem ook wel gelekt zal zijn. Waarna alles uiteraard (!) klakkeloos werd opgetikt. Wat zijn úw bronnen Wansink?
Oh ja, ook nog even instituut SMVP afserveren, hoewel nooit van gehoord. #matigereactie

Refo1

24 augustus 2012

Van Vollenhoven heeft geheel gelijk de zorg is een OLS boys netwerk dat fouten verdoezeld , als studenten ruzie maakt en de patiënt staat bij een aantal helaas niet centraal
Ook de refo cultuur bij vumc bevorderd openheid niet
Er moet eens duidelijk worden dat ruziënde artsen er uit gaan als ze Patienten in gevaar brengen en dat klokkenluiders 100% bescherming krijgen
Vele artsen doen het geweldig maar pak de rotte appels keihard Aan er zijn al genoeg Patienten onnodig gestorven of levenslang beschadigd
N

Hans

24 augustus 2012

Dwalende, dolende dokters dulden is dodelijk, niet in het minst voor directeuren.
Is er een multiresistente bacterie, die ivoren torens aankan?

DGo

24 augustus 2012

Een ieder, dus ook de SMVP en 2e Kamerleden, die denkt dat vanaf de zijlijn wel even een oordeel kan worden geveld is verkeerd bezig.

Wanneer je zelf nooit met dit bijltje hebt gehakt is het volstrekt onmogelijk te bevroeden wat er aan de hand kan zijn, laat staan om schuldigen aan te wijzen.

Het onderwerp is vrij complex en het feit dat de media zich aan het verlekkeren zijn aan deze casus maakt dat er geen 'eenvoudige' oplossingsrichting te vinden is.

Laat aub de Inspectie 'gewoon' zijn werk doen! Daar is uiteindelijk het algemeen belang bij gebaat.

Anoniem

24 augustus 2012

Zeer eens met de reactie van de heer Van Vollenhoven! Patiëntveiligheid behoort altijd op de voorgrond te staan, zeker bij artsen. Fantastisch dat betreffende arts het lef heeft gehad om de misstanden en risico's te melden, en daarmee zijn eigen belang op de achtergrond heeft geplaatst.

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL en IEU-Alliance

24 augustus 2012

Klokkenluiders dienen beschermd te worden, in alle sectoren dus ook in de medische sector.
Van Vollenhoven heeft erkend dat in de medische sector waar een onaanvaardbare doofpot-"cultuur" heerst.
Van Vollenhoven roept nu wel op tot bescherming van de arts-klokkenluider maar heeft tot nu toe bescherming van de patient-klokkenluider inzake structurele misstanden mbt patientveiligheid geweigerd.
SIN-NL roept van Vollenhoven op om zijn blikveld te verbreden en ook klokkenluiders/slachtoffers van medische fouten te beschermen, eindelijk!

Top