ACTUEEL

SP wil compensatiefonds voor medische missers

Een speciaal fonds moet de schade gaan vergoeden die mensen oplopen door medische missers. De SP heeft een wetsvoorstel opgesteld om dat te regelen. In de pot moet 100 miljoen worden gestort, aldus de partij dinsdag.

Het compensatiefonds moet onderdeel worden van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Mensen horen dan binnen een jaar of hun vraag om compensatie terecht is. Het fonds kan na die beslissing meteen geld uitkeren. Daarna moeten de kosten worden verhaald op de arts of de zorgaanbieder.

Genoegdoening

SP-Kamerlid Renske Leijten wil er met het fonds voor zorgen dat meer mensen financiële genoegdoening krijgen na een medische fout. "Er zijn jaarlijks 30.000 medische missers, bij 2000 daarvan wordt er financiële genoegdoening gegeven en 50 zaken komen uiteindelijk voor de rechter", stelt ze. Mensen schromen volgens haar om een procedure te beginnen, omdat deze duur is en vaak lang duurt.

Het fonds moet worden gevuld met geld van verzekeraars van medisch letsel, stelt de SP. "Zij verzekeren tot nu toe de arts of zorgaanbieder tegen claims. Beter is het om claims sneller uit te keren. Het geld is er, maar verdwijnt nu bij de verzekeraar. Dat is geen goede zaak", vindt Leijten. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

28 augustus 2012

Dat bestaat al en het heet MediRisk. Als Renske Leijten wil dat MediRisk wat guller en wat sneller is dan moet ze de wet aanpassen.

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

28 augustus 2012

Een onafhankelijk fonds voor slachtoffers van medische fouten bestaat niet, helaas.
Medirisk is opgericht voor en door artsen.
Verder is het de hoogste tijd dat de IGZ en het OM falende artsen sanctioneert voor het niet voldoen aan hun zorgplicht in het geval van medische fouten. Na de medische fouten kiezen artsen voor zichzelf: het medisch dossier blijkt onvolledig en incorrect (zie Nivelrapport 2007), artsen informeren de slachtoffers nauwelijks of onjuist en weigeren adequate medische behandeling. Dit is volmondig erkend door de NVZ, Orde van Medisch Specialisten en VenVN.
En Henk van Gerven voormalig huisarts van de SP doet hier aan mee....evenals Tineke Slagter, huisarts en partijgenote.

Anoniem

30 augustus 2012

Als gebrek aan geld het probleem zou zijn, dan is mogelijk dat een fonds de oplossing is. Gebrek aan geld is echter niet de oorzaak van de duur van discussie over medische aansprakelijkheid. Waardoor komt het dan wel? Door de complexiteit van de vraag of er sprake is van een medische fout en, belangrijk, welke schade daar aan toegerekend moet worden. Gevallen waarbij de fout niet ter discussie staat en de schade duidelijk is worden vlot afgehandeld.

Het fonds van mevrouw Leijten lost dus niets op want ook het fonds zal niet willen uitkeren als dat niet terecht is en ook niet meer dan redelijk is. De belofte dat "binnen een jaar uitgekeerd wordt" is een loze belofte. In gevallen waarin dat kan gebeurt dat nu al. In gevallen waarin dat niet kan zal het fonds daar geen verandering brengen. Kansloos plan.

Top