ACTUEEL

ActiZ: Wees eerlijk over de toekomst van de zorg

De politiek moet met een eerlijk en duidelijk verhaal komen over de toekomst van de zorg in Nederland. Dat zegt directeur van ActiZ Aad Koster in een interview met Skipr.

De politiek moet aangeven wat de mogelijkheden zijn in het toekomstige zorgstelsel, maar ook wat er niet meer kan. De ouderenzorg kan bijvoorbeeld niet meer op de huidige voet doorgaan. “Ook al zouden we veel meer geld hebben, we hebben nog steeds niet voldoende mensen, want het aantal mensen wat tot de beroepsbevolking hoort zal aanzienlijk slinken,” aldus Koster

Collectiviteit

"Geef aan wat er nog wel kan uit de collectiviteit, maar geef ook aan waar de mensen zelf misschien voor moeten sparen,” zo vervolgt Koster. “Het alternatief is dat de illusie in stand wordt gehouden dat we dit allemaal gewoon kunnen blijven doen. Wat er dan gebeurt is dat we een soort verschraling krijgen, want we houden het pakket in stand en we zeggen eigenlijk: we hebben er steeds minder geld voor over.”

Bureaucratie

ActiZ stelt daarnaast dat er teveel bureaucratie is in de zorg. Koster: “Er zijn allerlei discussies over welke middelen we als maatschappij beschikbaar stellen voor deze vorm van zorg. Er zijn verschuivingen van geldstromen in de WMO, de AWBZ en de Zorgverzekeringswet (ZVW).” De ouderenzorg zou voor een groot deel uit de AWBZ gehaald kunnen worden. Deze zorg kan grotendeels overgenomen worden door de WMO en ZVW.” Het grote voordeel is dan volgens ActiZ dat er één financieringsstelsel minder zou zijn. “Maar het mooiste is als we rechtstreeks zaken zouden kunnen doen met cliënten.

ActiZ is één van de partijen die betrokken is bij Het Grote Zorgdebat. Naast ActiZ zijn dit: V&VN, SGF, GGD Nederland, GGZ Nederland,LHV, NFU, NPCF, NVZ, CG-Raad, VGN, V&VN, BTN, KNGF, KNMO, Verenso, KNOV, LHV, Orde van Medisch Specialisten, Platform VG, LAD, KNMG, NVTZ, VHN en ZN.

Skipr is mediapartner van Het Grote Zorgdebat. In aanloop naar het debat publiceert Skipr interviews met vertegenwoordigers van de organiserende partijen. Deze en andere artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen zijn terug te vinden in het dossier over de verkiezingen en op Skipr webtv. Het debat vindt 29 augustus van 16.00 uur tot 18.00 uur plaats. Het Grote Zorgdebat is live te volgen via Skipr.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anton

29 augustus 2012

Jammer dat in dit artikel het mooiste zo weinig aandacht krijgt. Het opdelen van AWBZ over de WMO en ZVW is voortgaan in een bestaand systeem dat niet in het voordeel van de cliënt werkt en enorme bureaucratie mee brengt. Direct met de cliënt zaken doen zou de bestaande systemen moeten vervangen. Dat werkt beter voor zowel zorgvrager als aanbieder. Laat het niet bij dromen.

Joke en Goos Zwanikken

29 augustus 2012

Waarom onvoldoende mensen.

Mensen doen niet wat U zegt,
maar mensen
, ook verpleegkundige en verzorgende


Doen niet wat U zegt maar doen wat U doet .

Top