ACTUEEL

SGF wil financiële ruimte voor vroegopsporing

De financiering van publieke gezondheidszorg en de bekostiging van curatieve zorg sluiten onvoldoende op elkaar aan. Daardoor wordt er vooral in ziekte geïnvesteerd en te weinig in gezondheid. Dat stelt voorzitter Tom Oostrom van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) in een interview met Skipr.

"Het probleem wordt door iedereen erkend: politici, beleidsmakers en veldpartijen, maar nog altijd is er een gat tussen die twee vormen van financiering”, stelt Oostrom. “Het gevolg is dat zaken als de vroegopsporing van chronisch zieken niet vergoed wordt, terwijl juist daar de uitdaging zit zowel patiëntenperspectief en kostenoogpunt.”

Vroegopsporing

Volgens Oostrom is de groei van het aantal chronisch zieken één van de grote bedreigingen voor de welvaart. Vroegopsporing kan er volgens Oostrom toe bijdragen dat mensen ondanks hun kwaal in staat blijven om een bijdrage aan de economie en samenleving te leveren. “Als mensen tot hun 67e moeten doorwerken, moeten ze daar wel toe in staat zijn”, stelt Oostrom. “Als de gezondheidszorg daar voor kan zorgen is het geen kostenpost, maar een medicijn.”

Lange termijnvisie

Dit vergt volgens Oostrom wel een andere kijk  op ziekte en gezondheid. “We zullen meer moeten investeren aan de voorkant in publieke gezondheidszorg en preventie”, aldus Oostrom. “Nu wordt er teveel in ziekte geïnvesteerd en te weinig in gezondheid. Wij hopen dan ook dat de politiek een meer lange termijnvisie gaat ontwikkelen. Als je verder gaat op de huidige manier en alleen maar kijkt naar wat er uit het pakket kan kom je niet tot een fundamentele oplossing.”  

SGF is één van de partijen die betrokken is bij Het Grote Zorgdebat. Naast SGF zijn dit: ActiZ, V&VN, GGD Nederland, GGZ Nederland,LHV, NFU, NPCF, NVZ, CG-Raad, VGN, V&VN, BTN, KNGF, KNMO, Verenso, KNOV, LHV, Orde van Medisch Specialisten, Platform VG, LAD, KNMG, NVTZ, VHN en ZN.

Skipr is mediapartner van Het Grote Zorgdebat. In aanloop naar het debat publiceert Skipr interviews met vertegenwoordigers van de organiserende partijen. Deze en andere artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen zijn terug te vinden in het dossier over de verkiezingen en op Skipr webtv. Het debat vindt 29 augustus van 16.00 uur tot 18.00 uur plaats. Het Grote Zorgdebat is live te volgen via Skipr.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top