ACTUEEL

Erasmus MC digitaliseert kankeronderzoek

Het Erasmus MC in Nederland heeft een belangrijke stap gezet in het onderzoek naar kanker door het cel- en weefselonderzoek te digitaliseren. Digitalisering maakt een betere uitwisseling van beeldinformatie en kennis tussen onderzoeksinstellingen mogelijk.

Voor de digitalisering maakt het Erasmus MC van een systeem voor digitale pathologie van leverancier Philips. Met het systeem voorziet is het mogelijk om zeer hoge resolutie, digitale beelden van tumoren te maken. Hierdoor kunnen uiteindelijk de diagnose en behandeling van kanker en andere ziektes versneld en verbeterd worden, zo verwachten het Erasmus MC en Philips.

Microscoopglaasjes

Momenteel vormt de beoordeling van kleine weefselmonsters niet zelden een knelpunt bij medisch onderzoek.  Dagelijks investeren ziekenhuis tijd en moeite in het versturen, bijhouden en omgaan met de honderden microscoopglaasjes met weefsel. Het raadplegen van een collega op afstand kost onnodig tijd, omdat de weefselglaasjes per koerier naar een ander ziekenhuis moeten worden verstuurd, met extra risico op beschadiging of verlies.

Delen

Door het weefselglaasje digitaal in te scannen krijgt de onderzoekspatholoog dankzij het digitale systeem voor pathologie van Philips direct toegang tot de digitale bestanden en kan het werk beter verdeeld worden onder de beschikbare onderzoekers. Kankercellen in het weefsel kunnen snel opgespoord en beoordeeld worden met behulp van geavanceerde beeldanalysesoftware. Daarnaast kunnen informatie en beelden eenvoudig worden gedeeld met kankeronderzoeksinstituten over de hele wereld.

Integreren

"Al meer dan honderd jaar gebruiken pathologen een optische microscoop om het gekleurde weefsel op een microscoopglaasje te onderzoeken", zegt Perry van Rijsingen, directeur van Philips Digitale Pathologie. "Door digitale pathologie te integreren in het bestaande informatiesysteem van het researchlaboratorium, heeft het Erasmus MC de beschikking gekregen over een digitaal platform dat nieuwe mogelijkheden biedt voor verregaande samenwerking in onderwijs en onderzoek, met andere disciplines zoals radiologie".

1 Reacties

om een reactie achter te laten

van Bodegom

13 september 2012

Effectieve inzet van ICT binnen de zorg. Kennisdelen verrijkt. Wat ik me afvroeg; er bestaat al jaren een vergelijkbaar waardevol initiatief " Parelsnoer", een samenwerking waarbij 8 academische ziekenhuizen hun (veralgemeniseerde) data over 9 ziektebeelden (parels) verzamelen met dezelfde doeleinden als in dit artikel wordt vermeld.
Sluit deze nieuwe ontwikkeling van Phiilips en het EMC hierbij aan of staat dit er los van? Dat zou zonde zijn lijkt me.

(info over parelsnoer: www.parelsnoer.org)

Top