Finance

CVZ adviseert 'no cure no pay' voor geneesmiddel

CVZ adviseert 'no cure no pay' voor geneesmiddel

Heeft de patiënt baat bij een geneesmiddel, dan vergoedt de zorgverzekeraar de kosten. Heeft een medicijn geen effect, dan gaat de rekening naar de fabrikant. Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft donderdag een advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid gestuurd voor deze ‘no cure no pay’ aanpak.

Dat gebeurt inmiddels bij het nieuwe geneesmiddel omalizumab (Xolair) voor de behandeling van ernstige astma. Bij naar schatting 3 van de 10 patiënten slaat de behandeling niet aan, wat 16.000 euro per patiënt per jaar kost. Als het aan het CVZ ligt, gaan de kosten daarvan bij de fabrikant liggen. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

30 augustus 2012

Is het CVZ in paniek geraakt na de commotie om het advies inzake de behandeling van M. Pompe?

Als een medicijn niet aanslaat wordt het niet meer gebruikt, dus hoeft de fabrikant het ook niet meer te betalen. En als het wel gebruikt wordt heeft het kennelijk effect en hoeft de fabrikant het ook niet te betalen. Zo zal de fabrikant redeneren en de rechter zal hem daarin volgen, zou ik denken.

Een m.i. veel betere manier om te bepalen wanneer een medicijn/behandeling voor vergoeding in aanmerking zou moeten komen is te lezen op www.gezondezorg.org/behandelkostenmaximering.php. Inclusief een betere rol voor het CVZ dan de rol die men zichzelf nu schijnbaar toebedeelt.

Anoniem

30 augustus 2012

oude wijn in nieuwe zakken, dit (kosten)effectiviteitscriterium! Een media stunt om de naam te redden. want waarom zouden zo mensen boos reageren als ze iets 'mislopen' was toch niet werkzaam is? Talloze mensen waren juist ontzet omdat de medicatie voor hen wel effetief bleek, maar dit in groter onderzoek echter lastig aan te tonen viel. Zo kort door de bocht als CVZ het wil stellen ligt het dus niet!

Bruijn

30 augustus 2012

Ook no cure no pay voor al die verziekeringen die ik moet afsluiten en die niet uitbetalen als ik ze nodig heb?

ANH Jansen

30 augustus 2012

Lost niets op. Fabrikanten berekenen het verlies van 30% gewoon door in de prijs van de resterende 70%. Gemiddelde prijs gaat dus met 30% omhoog.

WGP is gemiddelde prijs in vier omliggende landen waar de Overheid wel onderhandelt over de prijs van een geneesmiddel.

Sommige middelen vallen niet onder de WGP en dan mogen de fabrikanten hun eigen prijs stellen.

En rekenen kunnen fabrikanten als de op een na besten; de besten zijn de verzekeraars.

Top